Hotet mot franska stjärnorna: Vädret

Foto: ALN
TRAV

”Svenskarna är helt chanslösa”.

Så lät det tidigare från TV4-experten Anders Lindqvist inför Prix d´Amerique – men nu har han ändrat sig.

Anledningen: Bara ”osäkre” Ready Cash visar form och det har varit hårt vinterväder i Frankrike.

– Det är många frågetecken kring de franska hästarna, säger han.

Det har varit snöoväder och sträng kyla i stora delar av Europa hittills under vintern. Det dåliga vädret slår inte bara mot trafik, tåg och flygplatser. Travtränarna drabbas också hårt. I Frankrike har det varit extra tufft och de stora franska stjärnorna som ska försvara landets färger i Prix d´Amerique har inte haft det lätt i sina förberedelser.

– Vi har haft en period med väldigt dåligt och tråkigt väder. Det har varit väldigt positivt för svenskarna. Snön har gjort att det är bättre att träna i Sverige. Många har inte kunnat förbereda sina hästar som de har velat de sista veckorna, säger TV4-experten Anders Lindqvist.

Kan vädret alltså vara ett hot mot fransmännen?

– Ja. De är inte vana med vinter och kallt väder så här länge, så de blir ju lite tagna på sängen. I Sverige vet man om att det blir vinter varje år.

– Några har inte kunnat förberett sina hästar, det är tunnare i loppen och många har sett tråkiga ut som man har väntat sig mer av. Det är många frågetecken kring de franska hästarna. De kan hitta formen på den månaden som är kvar till loppet. Men man vet ju inte.

”Imponerar inte”

Tränaren, som har sin bas i Frankrike, sade i en tidigare intervju att alla svenskar var chanslösa i världens tuffaste travlopp. Men nu efter väderförhållandena och de dåliga resultaten av de franska hästarna på banan så har han ändrat sig.

– Ja, det får jag väl säga. Men jag står fast vid att alla hästar i världen är chanslösa mot Ready Cash om han fungerar, säger Lindqvist.

Han fortsätter:

– Men det övriga franska landslaget tycker jag inte imponerar. Ready Cash är överlägsen, och han kan ju göra bort sig, det ökar ju chanserna för Maharajah.

Vad säger du om svenskarna som är aktuella. Maharajah och Iceland?

– Maharajah är det stora hoppet. Det är en fantastisk häst när han fungerar. Iceland är upp och ner, men han såg lysande ut efter galoppen senast. Melander har experimenterat och vetat att hästen inte behöver ha toppform än. Han har vunnit stora lopp förut, han vet hur man ska göra. Jag tror att han är rätt duktig på att pricka in toppformen på Iceland, säger Anders Lindqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM