Drömmen: Bygga en inomhusbana

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
Lera Känner du igen kusken i mitten? Det är Stefan Söderkvist efter segern med Finish Flyer i V75-6 i lördags. Till vänster inspekterar Lutfi Kolgjini banan.
TRAV

Efter bankaoset på Jägersro i lördags.

Nu önskar sig TV4-profilen Lennart Forsgren en inomhusbana för travhästar.

– Det vore optimalt, men det lär dröja en jävla massa år innan det kommer, säger han.

Lördagens V75-tävlingar på Jägersro fick genomföras på en bana som mer liknande en gyttjehög än en travoval.

Tävlingarna fick skjutas fram i över en halvtimme på grund av att banan var för dålig att köra på. Efter lopp tre, innan V75 skulle börja, vägrade några av landets toppkuskar fortsätta köra på banan på grund av att de tyckte att banan höll för dålig klass.

Jägersros banmästare fick efter hårt jobb banan i tävlingsmässigt skick och V75-loppen kunde genomföras – men under mycket dåliga förutsättningar. Segertiderna i loppen blev dåliga och enligt kuskarna var det lotto att köra på banan. Inte roligt för hästarna, kuskarna eller spelarna som omsätter närmare 100 miljoner varje vecka på V75.

Lennart Forsgren, före detta proffskusk och TV4-profil, jobbade i ATG-live under tävlingsdagen och berättar om kaoset.

– Tack och lov händer sådant här inte så ofta, men vädrets makter är inte så mycket man kan göra åt. Hur förberedelserna var har jag ingen aning om, men de gjorde det jävligt bra sen som fick till det. Sen vill man ju alltid att det ska gå fortare och bättre, men som banan blev sen var det helt okej. Att det blir skitigt tillhör det här, säger Forsgren.

Han fortsätter:

–Långt uppe i Norrland är det 25-30 grader kallt, det är inte så jävla roligt det heller. De som tar mest stryk av det här är hästarna, vi kuskar kan skydda oss lite. Det är banveterinären som har det yttersta ansvaret i sådana här situationer, om han inte tycker att tävlingarna ska genomföras så blir det inställt. Då får ATG och de tycka vad de vill. Det är den säkerheten djuren har och det tycker jag är bra.

Hur är det för kuskarna att köra på skitigt underlag?

– Det är ingen lek. Dagen efter rinner det skit ur ögonen. Man ser förjävlig ut, det ser ut som att du supit i en vecka. Om man skulle köra så flera gånger i veckan så skulle det vara ohållbart.

”En önskedröm”

Efter lördagens kaos är nu Lennart Forsgren inte främmande för att skapa en travbana inomhus. Flera sporter har under de senaste åren byggt arenor och i slutet av 2010 var Rommetränaren Jörgen Westholm först i världen med att bygga en träningsbana under tak för sina hästar.

– Det har man ju pratat om innan och det vore ju en önskedröm, men det lär dröja ett jävla tag innan det kommer. Det vore det optimala, men det blir väldigt svårt. Om man ska önska någonting kan man ju önska det, men det är mycket som ska fungera, säger Lennart Forsgren till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM