Oljedirektörens superanläggning

Stefan Friborg, 63, gör succé inom galoppen – här är hans ranch

1 av 3 | Foto: John Eriksson/Kanal 75
En hårt satsande hästägare Stefan Friborg har en av världens mest imponerande privata galoppanläggningar hemma i Brasilien. I det senaste numret av Galoppmagasinet berättar han om satsningen.
TRAV

Oljedirektören Stefan Friborg gör succé inom galoppvärlden.

För sju år sedan hade han ingen galopphäst.

Nu har han 200 hästar och en av de mest imponerande träningsanläggningarna i världen.

I det senaste numret av Galoppmagasinet berättar den framgångsrike oljedirektören Stefan Friborg, 63, om sin stora galoppsatsning.

Direktören från Hallsberg har gjort succé inom galoppen. Fram till i våras var han en doldis här i Sverige, men han blev känd över en natt då hans stjärnhäst Gloria vann Dubai World Cup och omkring 70 miljoner kronor.

I Brasilien, där han har sin träningsanläggning, har han dock skördat stora framgångar.

Egen bana

Friborg har satsat mycket och byggt en träningsanläggning i Teseropolis utanför Rio De Janeiro. Där har han sprängt bort ett berg och byggt en egen galoppbana. Sammanlagt har han och hustrun Dalva 80 hästar i träning. Dessutom driver de ett eget stuteri i Curitibana där de har fem avelshingstar och 32 avelsston.

– Vi föder bara upp hästar för att tävla med dem. Vi säljer dem inte, hästarna ska tävla i våra silks, berättar Stefan Friborg för Galoppmagasinet.

900 kvadratmeter

Stefan Friborg kom till Brasilien i affärer på 1990-talet och efter det blev han kvar. Han träffade sin hustru Dalva och nu har de flera bostäder tillsammans.

I Copacabana har de en 900 kvadratmeter stor lägenhet, på ranchen i i Teresopolis har de en villa med egen swimmingpool. Dessutom har de en bostad i området Palms i Dubai.

– Vi har hus i Buenos Aires också, i Mar Del Plata. Och jag har faktiskt en lägenhet på Mälargatan i Västerås, berättar han för för Galoppmagasinet.

I helgen besöker Stefan Friborg och tre av hans hästar Stockholm och Täby Galopp. Det här är första gången som hans hästar tävlar i Sverige.

– Jag ser verkligen fram emot att komma till Sverige, berättar han för tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM