Bröt ryggen – nu gör han comeback

Foto: THOMAS BLOMQVIST/KANAL75
Fredrik Johansson är tillbaka på galoppbanan efter två svåra olyckor.
TRAV

För tre månader sedan slungades han av galopphästen och bröt ryggen.

På söndag har stjärnjockeyn Fredrik Johansson chans att vinna derbyt på Jägersro.

– Det hade varit underbart att vinna, det har varit en mardröm, säger Johansson till Trav365.

Den svenska stjärnjockeyn Fredrik Johansson har varit otursförföljd under det senaste året. I oktober förra året var Johansson i Grekland och tävlade då han skadade sig rejält i ena axeln.

Efter en operation och lång rehabilitering var han i april tillbaka på hästryggen men det dröjde inte länge innan olyckan var framme igen. Under ett lopp i Köpenhamn den första maj slungades Johansson av sin häst och landade mycket illa på ryggen.

– Min häst snubblade och sköt upp mig i luften. Jag landade illa och bröt en kota i ryggen, säger Fredrik Johansson.

Förlamad

I samband med olyckan blev Johansson förlamad i ett ben och det dröjde flera månader innan han kunde röra på benet igen.

– Vid fallet hände någonting, mitt ben blev lamt och var helt dött. De kunde sticka nålar i benet utan att jag kände någonting. Vi vet fortfarande inte säkert vad som hänt.

”Otroligt skönt att vara tillbaka”

Men trots de otäcka olyckorna är Johansson nu tillbaka på hästryggen och i förra veckan red han lopp. På söndag rider han Sir Lando i derbyt med 850 000 kronor till vinnaren.

– Det är skönt att vara tillbaka. Om du har haft en mardöm någon gång och vaknat så vet du att den inte är sann, men när jag vaknat har den varit sann. Det har varit en väldigt tung tid, säger Johansson.

Blir man rädd att rida lopp igen?

– Hade jag varit rädd hade jag slutat på dagen. Jag red ett lopp i torsdags och det kändes hur bra som helst. Det kändes kanon, bättre än jag trodde. Jag trodde att jag skulle bli tröttare än vad jag blev.

Hur har du gjort för att komma tillbaka?

– Jag har tränat dag och natt.

Vad tror du om chansen i derbyt på söndag?

– Vi har jättebra chans att vinna. Hade det varit på gräs hade jag varit helt säker. Det hade varit underbart att vinna, säger Fredrik Johansson till Trav365.