Tränaren: Känner mig inte pressad

Foto: ALN
TRAV

Trots ledning i RIX-allsvenskan och start i kväll på Solvalla.

Halmstadtränaren Stefan Persson känner ingen press inför de 1 000 delägarna.

– Vi vet att hästen är bra, så nu är det lugnt. Gitano har segerchans i kväll, säger Persson.

Stefan Persson och och hans treåring Gitano leder RIX-allsvenskan i klar stil. Stall Rix FM Hallands häst har vunnit fyra lopp på tio starter och imponerat stort.

Hästen, som delägs av 1 000 personer, får i kväll sitt elddop då han startar på Solvalla och stöter på några av landets talangfullaste travare i V64-1 med 100 000 kronor i förstapris. Men trots det tror Persson på segerchans med sitt löfte.

– Det är klart han har möjligheter men så bra hästar som han möter nu har han inte gjort innan. Men min häst är bra han också och jag är inte slagen.

”Ingen preparé”

Efter kvällens start ska Gitano ut i Kriteriekval på Solvalla och man kan misstänka att Persson kommer köra sin häst lite passivt i kväll, allt för att spara sin häst till Kriteriet. Men det dementerar tränaren.

– Han kommer behöva ett rejält lopp i kroppen om han ska vara med och matcha de bästa. Det blir inget preparélopp från min sida.

Hur kommer du köra? Är han snabb från start?

– Han är snabb egentligen men de två första gångerna han hade framspår så galopperade han. Men efter det har det gått bra och jag har tränat mycket bilstart med honom hemma och det har fungerat bra. Men jag kommer nog ta det lugnt från start i dag, men det ger sig när bilen släpper. Då känner jag vilken balans han är i.

När Trav365 når Persson har han precis lastat av sin häst på Solvalla och resan har gått alldeles utmärkt.

– Han går in i boxen nu och han ser pigg och välmående ut. Det är inga problem.

Hästen delägs av 1 000 personer, känner du en stor press över att lyckas?

– Nej, det gör jag absolut inte nu. Tvärtom tyckte jag att det var mest innan då man skulle få tag i en bra häst, då kände jag lite press. Det är många nya med i det här och då vill man få tag i något bra som man kan åka runt med och visa upp. Det var väldigt viktigt att få tag i en bra häst och det tyckte jag att vi fick, så nu känner jag ingen press längre.

Hur kom du över Gitano, om inte jag minns fel var hästen dyr?

– Det var Preben (Kjaersgaard) som tipsade om att han hade honom. Jag hade provat ett par stycken men inte fastnat för någon. Men då jag såg Gitano bestämde jag mig direkt. Han rör sig bra och har utstrålning. Jag var lite förvånad över att Preben sålde honom, men han sålde honom med avsikt för den här tävlingen.

Och priset?…

– Man får 300 000 innan tävlingen och det ska räcka till allt. Den här kostade 200 000 kronor och de 100 000 vi har kvar räcker inte till träningsavgifter och sådant. Det normala för att gå plus minus noll är att köpa en häst för 150 000 men jag får ta mindre betalt. Nu känns det värt det. Som jag sa innan så var det viktigt att få tag i en bra häst.

Är det många delägare som hör av sig?

– Det är några från Halmstad som kommer ibland. Man får många mejl och samtal, men det är bara kul.

Auktion

RIX-allsvenskan avsutas med ett finalarrangemang på Eskilstuna och samtliga hästar i RIXallsvenskan kommer att auktioneras ut den femte november 2010 i samband med Breeder´s Crown.

I mitten av oktober kommer Gitano starta i en semifinal till Breeder's Crown. Skulle han kvala in till finalen så kommer han säljas – dagen innan finalen med 700 000 kronor i förstapris.

– Det vore både bra och dåligt för min del. Han blir ännu mer attraktiv om han skulle kvala in till en final. Men vi får ta ett lopp i taget.

Hur mycket är han värd?

– Det beror väldigt mycket på de tre starterna som kommer. Men Sanity gick för 700 000 kronor eller någonting och min ska inte vara mycket billigare. Jag skulle uppskatta att hans marknadsvärde är 600-700 000 kronor, säger Stefan Persson.

ARTIKELN HANDLAR OM