– Bra av en häst som varit döende

Foto: ALN
TRAV

Red Hot Dynamite slutade trea i sin comeback efter den allvarliga sjukdomen.

Trots förlusten var ägaren Frank Andersson nöjd – och nu höjs ribban.

– Det är bra gjort av en häst som varit döende, jag är nöjd med hans insats, säger tränaren Sami Saarela till Trav365.

Stjärnhästen Red Hot Dynamites år har varit kantat av svårigheter och i våras var han mycket nära att dö. Hästen fick ett vek på blindtarmen och opererades akut. Operationen gick bra och efter det har hästen tränats för en comeback.

För några veckor sedan var det planerat för start igen – men då drog hästen på sig en hovböld och fick strykas.

Jättenöjda – trots förlusten

Men under tisdagen var hästen återigen tillbaka på banan och startade i ett lopp på hemmabanan Sundbyholm. Red Hot Dynamite gick utvändigt ledaren hela vägen och slutade trea på sega ben.

Vann loppet gjorde Russel Hill och Björn Goop från ledningen. Trots förlusten var tränaren, Sami Saarela och ägargänget med Frank Andersson i spetsen mycket nöjda med prestationen.

– Han såg jättefin ut hästen och gjorde det bra. Han behöver bara flera lopp och det är bra av en häst som varit döende att gå en 14-tid. Det hade varit lättare om han kommit ner i rygg på ledaren men där var det inte ledigt så han fick springa 20 meter mer än de andra. Han var den enda som gick i andraspår hela vägen. Vi får vara glada att han gjorde ett bra lopp, han är inte så hårt jobbad utan får starta i form, säger Sami Saarela och fortsätter:

– Jag visste att det inte gick att slå ledaren, den såg jag senast. Men när min häst kommer i form kan det bli närmare. Jag hoppas att han är 20-30 meter bättre nästa gång. Han har i stort sett fått börja om från början då han varit döende, det är inte så lätt att begära för mycket. Det blev lite tunga ben till slut men det blev en snabb avslutning, det är normalt.

Är han fin efteråt?

– Ja, allt verkar normalt. Jag har joggat honom och det ser bra ut.

”Frank var nöjd”

Efter den lyckade comebacken kommer Red Hot Dynamite troligtvis starta inom kort. Tränaren Sami Saarela siktar sedan på kval till Europaderbyt.

– Vi måste ut och starta med honom och vi får se i slutet av veckan hur det ser ut. I slutet av månaden är det uttagningar till Europaderbyt och vi får se efter nästa lopp om han har något där att göra, det är omöjligt att veta nu. Han har inte sprungit sedan han var tre år kan man säga och vi får ta ett beslut efter nästa lopp. Är han 20 meter sämre nästa gång kanske vi inte tar ut honom, men är han 40 meter bättre kan det bli aktuellt med Europaderbyt. Det är så mycket som ska spela in. Men hästen har mycket ogjort på banan och jag tror att han kommer förbättra tiderna för varje start.

Vad sa ägargänget efter loppet?

– Frank var nöjd och glad. Han tyckte hästen såg jättefin ut, säger Sami Saarela till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM