Därför nobbar han miljonloppet på Åby

Foto: LARS JAKOBSSON/KANAL75
TRAV

Efter segern i comebacken jagar nu alla banor Elitloppsvinnaren Iceland.

Alternativen är många men Stefan Melander har bestämt sig – det blir inte Åby Stora Pris.

– Det är fel mot hästen, säger Melander till Trav365.

Under onsdagskvällen gjorde Stefan ”Tarzan” Melanders sexårige stjärna Iceland comeback – tre månader efter Elitloppsvinsten. Efter segern i Elitloppet drog hästen på sig en mystisk skada och var halt i flera månader. Ett tag var Melander orolig för att karriären var över men för några veckor sedan var allt bra igen. Under onsdagskvällen visade sig det vara mer än bra med stjärnan.

”Kusligt bra”

Trots den långa vilan utklassade Iceland det meriterade motståndet då han vann från ledningen på ett mycket imponerande sätt. Efter loppet var tränaren Stefan Melander smått chockad men när Trav365 når honom dagen efter har han samlat sig.

– Han var faktiskt kusligt bra igår, han var så glad och tyckte att det var kul att springa. Han kändes väldigt fin innan loppet och i år har han blivit mycket positivare. Förut kunde han galoppera i defileringen men nu är han ruskig, helt fantastisk, säger Melander.

Iceland är inte känd som någon häst som glänser i värmningen. Men när Melander värmde sin häst på Solvallas bana förstod han vad som skulle hända.

– Jag brukar ha skygglappar på honom för att få honom rappare men i går värmde jag med ett öppet huvudlag. Han var fin redan då och det blir en spännande fortsättning.

Hur mår han efter loppet?

– Nu går han i hagen i solen och bara luktar på blommorna. Jag ska försöka göra så få misstag som möjligt med honom så att han får vara fräsch. Först kör vi i Frankrike, sen vila och sen siktar vi på Elitloppet

Hela trav-Sverige vill veta vart du kommer starta honom nästa gång. Har du något lopp du siktar på?

– Ken (Karlsson) ringde från Åby precis och ville ha med honom där i Åby Stora Pris, men det är fel mot hästen. Om det är ett lopp kan det gå men nu kan det bli tre lopp och det är för tufft. Han hade nog haft bra chans men det är ingenting att tänka på. Förhoppningsvis ska vi ha honom i flera år.

Veckan efter Åbys topptävlingar kör Färjestad V75, men inte med någon ”riktig” gulddivision.

– Det är synd om Färjestad att de inte kör guld då, annars hade det varit perfekt.

Gulddivisionen under kriteriehelgen på Solvalla, låter inte det bra?

– Det låter som att det kan bli det loppet, men vi får se hur det blir. Jag kommer inte starta honom på Åby i alla fall, säger Melander.

ARTIKELN HANDLAR OM