”Det råder djungelns lag och maffiatakter”

Foto: Kanal75
Opal Viking, kusken Jorma Kontio och tränaren Nils Enqvist. Här i Frankrike, men det är Italien som kretsen stött på problem...
TRAV

Opal Viking står över Gran Premio Turilli i Rom och startar i Åby Stora Pris istället.

Anledningen: Strul i Italien.

– Här råder djungelns lag och maffiatakter, säger hästens tränare Nils Enqvist till Trav365.

Opal Viking har matchats snyggt genom karriären av tränaren Nils Enqvist. Tillsammans har de turnerat runt i Europa och firat stora framgångar. Den tioårige hingsten har hittills sprungit in mer än 24 miljoner kronor. Större delen av de pengarna har stjärnhästen tjänat i Italien och Frankrike. Det var tänkt att ”Kolmårdens stolhet” skulle avsluta sin karriär i Italien under hösten. Men kretsen kring stjärnan stötte på problem – och nu kommer han till Sverige för att starta i Åby Stora Pris.

– Vi fick lite problem i Italien. Det är lite osäkert med alla de här propositionerna, italienarna är lite röriga och deras travorganisation UNIRE funkar inte. De har klausuler att loppen är till för upp till tioåriga hästar, men är hästen utlandsägd och tio år så får den inte vara med, men är hästen ägd i Italien så får man vara med, säger Nils Enqvist.

Meningen var att starta Opal Viking i Gran Premio Turilli i Rom, men så blir det alltså inte.

– Vi har inget klartecken Turilli. Och vi kommer inte få några klartecken därifrån, så risken är väl att de gör som i Lotterian, det att de kastar bort honom från anmälningslistan för att någon/några inte tycker att han ska vara med. Det är lite sådana här grejer. Italien funkar lite annorlunda. Här råder djungelns lag och maffiatakter eller vad man ska säga. Det finns massor med intressenter som inte tycker att utländska hästar ska sno italienska pengar. De vill ha alla pengarna själv. De skiter fullständigt i det här med sport och allting. Det är samma hästar som snurrar runt i den här cirkusen hela tiden och i stort sett samma kuskar som river åt sig allting, menar Enqvist.

Offrar hästar

I ”Opalens” senaste starter, i Cecena, i Italien utsattes hästen, kusken och tränaren för ett attentat.

– De offrar en häst för att förstöra för oss, det är så det fungerar. Den är gången var det Irambo Jet som offrades, berättar ”Nisse”.

Han fortsätter:

– Det normala när man möter en häst som Opal Viking, och du vet att du inte har något med utgången att göra, så släpper man ledningen. Tror du att han släppte? Nej, han svarade och Opal Viking fick rygg på ledaren. Då stängde de andra in honom och när sedan Irambo Jet blev ordentligt trött så var ”Opalen” fast. Irambo Jet var dyngsist i mål och kunde knappt ta några steg. Det är så uppenbart vad de håller på med. De kör ett ”game” här nere. Det är inte min teori, det här kommer folk och säger till mig. Det är tydligen spelets regler...

”Har slagit Torvald och Lisa...”

I Åby Stora Pris slipper Enqvist och hästen de italienska ”spelreglerna” och det är en optimistisk tränaren som gör långresan för storloppet i Göteborg.

– Hästen är i full form. Helt underbar att jobba med, säger han.

– Det känns roligt att kunna komma hem och göra det här loppet. Jag hoppas att han kan prestera och visa hur pass bra han är. Jag vet ungefär vilka hästar han möter och han har mött de flesta utav dem. Han har slagit Torvald Palema och Lisa America. Det är en världsstjärna så han klarar sig nog bra i det här sällskapet.

Du har inte ändrat dig och ska låta honom avsluta karriären i Sverige?

– Nej, han kommer aldrig att komma till Sverige som elvaåring och springa i någon gulddivision eller något sådant. Vi har ingenting mer att bevisa och gulddivisions-pengarna klarar vi oss utan. Det är bättre att ge honom en värdig ålderdom. Han är unik.

Så det här blir sista gången han startar i Sverige?

– Jo, så är det. Det är sista. Det var tänkt att han överhuvudtaget inte skulle komma så det är bonus för mig, hästen och eventuellt publiken, förklarar den ständigt optimistiske tränaren.

ARTIKELN HANDLAR OM