Tränaren: Visst kan han vinna

TRAV

Musiken är numera bara en hobby.

Men ihop med Pinepower Rose har trumpetare Diederik Meilink börjat skriva på sin triumfmarsch.

På lördagen kan ytterligare ett stycke bli färdigt när V75 kommer till hemmabanan Mantorp och lockar med mäktig miljonjackpot.

Foto: KANAl75
Diederik Meilink och Pinepower Rose.

Unga hästar, få starter och hög segerprocent.

Så kan man sammanfatta Diederik Meilinks resultat som travtränare.

En tränare som hoppas få spela första akten under lördagens V75-symfoni med 47 miljoner i potten.

2005 blev Meilink professionell och övergav därmed trumpeten som försörjt honom under 15 år. Stallets resultat sedan dess är 59 vinster på 259 starter, alltså seger i betydligt mer än var femte start, något få i landet kan matcha.

– Jag är både stolt och glad över att vi kan hålla sådana siffror och även ligger högt när det gäller inkörda pengar per start. Att jag gör runt 50 starter om året tycker jag inte är lite, inte med tanke på att vi bara brukar ha tre-fyra hästar som tävlar, säger Meilink.

I år har takten höjts med sju starthästar där förstafiolen tveklöst spelas av 2 Pinepower Rose (V75-1) som sprungit in 380 000 kronor och inte varit sämre än tvåa på sex starter. Två gånger inom kort tid har han varit målfotoslagen på V75.

Får dirigera i spets?

På lördagen jagas revansch och samtidigt tränarens första V75-seger på hemmaplan.

– Jag har knappt varit med i V75 hemma tidigare, en gång med Super Easy är allt jag kan minnas. Visst vore det något alldeles extra att få en fullträff där, säger Diederik Meilink vars stjärna för första gången på länge dragit ett startspår som ger möjlighet att ange tonen direkt.

– Ja, utgångslägen betyder så mycket och nu har vi äntligen chansen att komma till ledningen. Han har fått springa utanpå ledaren i tre V75-starter i rad så det skulle verkligen underlätta om han själv fick hamna först en gång. Även om hästen är ny i silverdivisionen så ser det bättre ut på förhand än senast och visst kan han vinna.

Öppnade Riksdagen

I sådana fall lär någon annan få spela segerfanfaren. Diederik Meilink plockar nuförtiden bara fram trumpeten vid några tillfällen om året.

– Det blir väldigt sällan och jag känner att jag borde göra det oftare. Det vore kul om jag kunde hitta något gäng att spela med Norrköping, bara för att hålla igång.

Det betyder inte att han helt har slutat spela inför publik.

– Jag gör fyra-fem julkonserter som kapellmästare ihop med Kjell Lönnå i Sundsvall varje år. Det är sällan nya låtar utan sådana som jag kunnat sedan jag var liten, därför går det bra. Men skulle jag försöka ta mig tillbaka till en hög nivå igen så måste jag nog träna fyra timmar om dagen i ett halvår först, säger Meilink som under sina glansdagar spelade i de finaste salongerna.

– Jag höll i hela musikarrangemanget i samband med öppnandet av Riksdagen en gång för runt 15 år sedan. Det var ett väldigt ansvar och nervöst när allting måste klaffa på sekunden. Dessutom hade jag liknande uppdrag för gatufesten i Sundsvall under flera år.

Två fjärdedelstakt?

Pinepower Rose placeringar från årets sex starter lyder 1-2-1-2-1-2. En resultatrad som onekligen har rytm i sig och för tankarna till musik.

Eller?

– Nja, det ser inte bra ut, det haltar riktigt, säger Diederik men ångrar sig snabbt.

– I och för sig..., man skulle ju kunna se det som en tvåtakt. Det är väldigt vanligt, nästan alla marscher är uppbyggda så.

Och om Pinepower Rose och hans tränare ska undvika att hamna i otakt så är det alltså seger som behövs den här gången.

– Ja, det här skriver jag gärna vidare på. Det skulle kunna bli en riktig triumfmarsch.

Robin Johansson/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM