Hellstedt: ”Stig H är ute och cyklar”

Foto: ALN, KANAL75/Montage
Efter olyckan på Solvalla: Stig H vill inte blanda sulkyhästar och montéhästar i kval och provstarter. Han vill även att det ska ridas mindre montélopp på nationalarenan – får kritik av kollegan.
TRAV

Stig H Johansson tycker att det rids för mycket montélopp på nationalarenan Solvalla.

Det får monté-entusiasten Jan Hellstedt att se rött.

– Det är helt fel, jag tycker han är ute och cyklar här, säger han.

Jan Hellstedt håller inte med Stig H...

I ett kvallopp på Solvalla under onsdagskvällen, innan V64-tävlingarna, inträffade en olycka. Erik Adielsson som körde hästen Tatie, kolliderade med montéryttaren Carina Sköld och hästen Moga Kannibalen. Både Adielsson och Sköld åkte i backen, hästarna slet sig och skenade omkring på banan. Erik Adielsson var snabbt på benen och gick fram till Carina Sköld för att se hur det hade gått. När Sköld inte kunde resa sig själv fick han hjälp att bära bort henne från banan för att undvika att hästarna skulle springa över henne.

Stig H kritisk

Efter olyckan var stortränaren, Stig H Johansson, kritisk till att sulkyhästar och montéhästar blandas i kvallopp och provstarter, det enligt travnet.se.

– Jag har länge ansett att det är fel. Jag hoppas nu att något görs innan en allvarlig olycka inträffar, säger Stig H Johansson till Travnet.

Montéföreträdaren, Jan Hellstedt, tycker det är en bra idé – men för hans del spelar det ingen roll.

– Det är en bra idé. Känns det tryggare så varför inte. Det kunde lika gärna ha varit en ”vanlig” häst, men känns det bekvämare för dem så... Men för min del så borde man kunna ha bägge sakerna, säger han till Trav365.

”Ta fram räknestickan, Stig H”

Montésporten får allt mer plats i Sverige och det blir mer och mer lopp på nationalarenan Solvalla. Det är en utveckling som Stig H Johansson inte är helt nöjd med.

– Jag har ingen riktig statistik men tycker nog att det rids för många montélopp på Solvalla. Det är väl inte den här utvecklingen vi vill ha på landets nationalarena, berättar han för Travnet.

Han betonar dock:

– Jag har principiellt inget emot montén men tycker inte att jag har hästar som passar för det.

De uttalandena av Stig H får kollegan Jan Hellstedt att se rött.

– Säg till han att ta fram räknestickan då. Det kanske inte är den utvecklingen som han vill ha, men vi får väl titta på vad sporten behöver. Min åsikt är att de ska vara glada att det dyker upp någonting som förändrar världen lite, annars får vi väl bli som några kommunalarbetare allihopa som växer fast i asfalten. Jag tycker det är rätt bra utveckling i Frankrike till exempel. Det är helt fel, jag tycker att han är helt ute och cyklar här, menar Hellstedt.

– Då kan man ställa en motfråga då, vad är mycket? Är ett lopp i månaden mycket, eller ett om året? Men tar man fram räknestickan så är det väl inte så mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM