Ägaren: Jag tror att vi vinner igen

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/KANAL75
TRAV

Förra året blev Åke Svanstedt och Torvald Palema kungar på Årets häst-galan.

I år tror hästens ägare Jan Folgård på nya framgångar.

– Ingen annan är i närheten av hans resultat, han är värd priset i år igen, säger Folgård.

Åke Svanstedt tog storslam på den årliga travgalan under förra året. Det tyngsta priset, Årets häst, tog Svanstedts superstjärna Torvald Palema hem i överlägsen stil. Efter att Torvald Palema ropats ut som segrare hyllades han tillsammans med sin tränare och ägare på Rondo i Göteborg.

Torvald Palema hade ett fantastiskt 2009 då han bland annat vann Elitloppet och Hugo Åbergs Memorial. 2010 blev inte lika framgångsrikt men ändå tjänade Jan och Gertie Folgårds stjärna 6,3 miljoner kronor. Återigen är hästen nominerad till Årets häst och ägaren tror på ännu ett pris.

– Ja, det tror jag faktiskt. Om du tittar vilka segrar och andraplatser han tagit så är det ingen annan som är i närheten. Han har sju segrar och det är i stora lopp, jag tycker det speglar mycket. Han har sprungit in mest pengar av alla. Det är tre andra bra hästar men jag tycker att han är värd priset, säger Jan Folgård.

”Väldigt viktigt”

På fredag hålls årets travgala och Torvald Palema får tuff konkurrens av tre andra stjärnor. Iceland, Tamla Celeber och Viola Silas utmanar Svanstedts häst. Sedan några år tillbaka står svenska folket och SHK:s medlemmar (Svenska Hästsportjournalisters Klubb) för femtio procent var av röstningen. Du kan vara med och rösta fram till galan den 14 januari.

Är det nervöst?

– Från början tänker man inte så mycket på det, då känns det inte så farligt. Men ju närmare man kommer ju värre blir det. Det är en fin utmärkelse och det är väldigt viktigt att vara bland de bästa hästarna. Man vill ju vara med där uppe och ha sådana där hästar, det är pricken över I:et när man blir årets häst. Det är stort och jättefint att bara vara bland de fyra.

Vem tror du vinner?

– Torvald Palema, säger Jan Folgård.

ARTIKELN HANDLAR OM