Cancersjuke Björn: Det vore fantastiskt

Foto: ALN
TRAV

Trots åtta segrar och tre miljoner insprunget.

Viola Silas delägare, Björn Carlsson, tror inte att hans ögonsten får priset årets häst.

– Stockholmstränarna vinner alltid, jag har svårt se henne vinna, säger Carlsson.

Sagan om det fyraåriga stoet Viola Silas är helt fantastisk. Hästen som ingen ville ha från början har gått från en dussinhäst till en världsstjärna av sällan skådat slag. Hästen har under sina två år på tävlingsbanan startat 22 gånger, vunnit 20 lopp och tjänat 5.2 miljoner kronor. Under 2009 blev hon prisad som det bästa stoet i Sverige.

Under 2010 vann hästen tre stora och prestigefyllda lopp och tjänade över tre miljoner kronor. Om några veckor är det dags för den årliga hästgalan på Rondo i Göteborg och Viola Silas är nominerad i tre kategorier. Hon kan vinna årets fyraåring, årets sto och årets häst.

”Kul att vara nominerad”

Men delägaren Björn Carlsson tror inte på något pris – trots succén.

– Det är kul att vara nominerad, men sen brukar de välja Stockholmstränarna och de stora. Så är det ju alltid, det vet man ju. Tamla Celeber och de andra lär gå före.

Tycker du hon är värd något pris?

– Jag tycker vi ska vinna årets fyraåring, det är klockrent. Hon har vunnit tre stora lopp medan de andra bara vunnit en stor titel. Om jag fått välja någon där hade jag valt henne, men sen är man färgad själv också.

Iceland är favorit

Fyra stjärnhästar slåss om det största priset, årets häst. Favorit till att ta hem titeln är elitloppsvinnaren Iceland och även Björn Carlsson tror att priset går till Stefan Melanders springare.

– Iceland lär vinna, han har varit bra och vann Elitloppet. Jag har svårt att se Viola vinna något.

Hur skulle det kännas att ta hem årets häst-priset?

– Det skulle vara fantastiskt kul, det går nog inte att svara på hur det skulle kännas. Det måste man uppleva. Jag har inte röstat än, men jag lär gå in och göra det. Man kan vinna någon resa också såg jag.

Drabbades av hjärntumör

För ungefär ett halvår sedan fick Björn Carlsson reda på att han drabbats av en elakartad hjärntumör. Varje dag kämpar Carlsson mot den hemska sjukdomen och under de senaste månaderna har han mått, efter omständigheterna, bra. Viola Silas framgångar hjälper honom i rehabiliteringen.

– Det är en obotlig hjärntumör, den är bläckfiskaktig. Det ska tydligen vara den elakaste jäveln men under de senaste månaderna har processen stannat av. Jag röntgade mig i juni innan de skulle operera, sedan röntgade jag mig igen i mitten av november och då hade det inte blivit någon skillnad. Det var fantastiska nyheter när man fick hem det beskedet, säger Björn Carlsson som kommer besöka travgalan tillsammans med de andra i Stall Gnällund som äger Viola Silas.

ARTIKELN HANDLAR OM