Flyger 1 500 mil – för att träna hästen

Foto: KANAL75
TRAV

Stefan Hultman har planerat Prix d'Amerique in i minsta detalj.

Nu börjar tränarens galna schema.

Under de närmaste veckorna kommer han resa till Frankrike – flera gånger i veckan.

– Det blir tufft, men det är något fantastiskt vi har framför oss så jag ska inte gnälla, säger Hultman.

Om mindre än tre veckor avgörs Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris. Loppet, som kallas världens tuffaste travlopp, domineras av franska styrkefenomen med favoriten Ready Cash i spetsen.

Men de får tufft motstånd från Sverige i form av Stefan Hultmans Maharajah. Hultman har siktat på Prix d'Amerique i över ett och ett halvt år med sin häst och om några veckor är det sags. Hultman har planerat allt in i minsta detalj och under tisdagen avgick hästbussen från Hultmans gård på Ekerö utanför Stockholm. Med på resan är hästens skötare Lisa Skogh som kommer bevaka Maharajah under hela resan.

”Det blir tufft”

Tränare Hultman vill inte lämna något åt slumpen och kommer därför åka till Frankrike flera gånger i veckan fram till Prix d'Amerique. Allt för att få köra sin häst i de förberedande jobben.

– Jag kommer flyga mycket och det blir tufft. Det är jobb här hemma i Sverige hela tiden också och jag kommer inte stå över något jobb hemma på gården. Jag har en ledig dag fram tills Prix d'Amerique och det är nästa lördag, men då är det mycket annat jag ska fixa. Men jag ska inte gnälla, det är något fantastiskt vi har framför oss och det är som att ha en häst i Elitloppet. Det är ett privilegium att få vara med på den här nivån, säger Stefan Hultman.

Innan Prix d'Amerique-helgen kommer Hultman åka till Frankrike över dagen fyra gånger. Alla resor ser likadana ut och det är ett tajt tidsschema för tränaren. Torsdag (13/1), söndag (16/1), fredag (21/1) och måndag (24/1) är de dagar Hultman kommer åka till Frankrike för att köra sin häst. Det innebär att han kommer flyga 1 500 mil på mindre än två veckor.

– Väckarklockan ringer 04.00 och jag åker strax innan fem hemifrån huset på Ekerö. Flyger 6.50 från Arlanda till Charles de Gaulle. Tunnelbana till träningsanläggningen Grosbois där Maharajah står. Sedan jobb med hästen för att sedan äta en snabb lunch på Grosbois lunchrestaurang om jag hinner. Sedan är det bara att ta tunnelbanan till flygplatsen igen för att flyga hem. Ungefär så kommer dagarna se ut, förutom på söndag då Maharajah startar i Prix de Belgique.

Flygrädd

För de flesta flygresenärer brukar resan innebära några timmars sömn. Men inte för Stefan Hultman. Han är nämligen extremt flygrädd.

– Jag är ganska kall när vi landar, jag kan inte sova på ett flygplan och det är ett aber. När jag och Örjan Kihlström (Maharajahs kusk) flyger hinner han knappt sätta på sig bältet innan han sover, det är en styrka att kunna göra det. Men jag kan verkligen inte sova. Jag sitter och spänner mig hela tiden, det är rätt så jobbigt, säger Hultman till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM