Så ska Goop vinna med stjärnans häst

Foto: Kanal75/Scanpix
TRAV

Han är aktuell som försvarsgeneral i handbollslandslaget vid VM på hemmaplan.

Magnus Jernemyr kan även bli en vinnare utanför planen – på travbanan.

Hans häst, Premier League, jagar seger på V75.

– Jag har en plan, men den avslöjar jag inte, säger tränaren och kusken Björn Goop.

På torsdagskvällen drar VM i handboll igång i Sverige. Det folkkära svenska landslaget inleder mot Chile och Barcelona-proffset Magnus Jernemyr är högst aktuell som försvarsklippa i laget. På sidan om sporten ligger trav varmt om hjärtat. ”Orsa”, som han kallas, äger flera hästar tillsammans med sin bror och pappa. Jernemyr har ett stort travintresse och följer med så mycket han kan från Spanien. På lördag startar en av hans hästar, Premier League, på V75. En häst som tränaren och kusken Björn Goop gillar skarpt.

– Det är en riktigt mysig häst, jättetrevlig att köra. Vi kallar honom "vår lilla krigare" och krigare, det är han verkligen. Han gör det alltid bra, säger Goop.

”Väldigt insatta”

Ägarna är väldigt insatta och under onsdagen hade de häst till start på Solvalla. Då var storebror och pappa Jernemyr på plats. Magnus fick nöja sig med att följa allt via telefon eftersom han laddar upp inför VM-premiären.

– Jag har full kontakt med ägarna, de är väldigt insatta, säger tränaren.

Vad tror du om chanserna på lördag?

– Han är en outsider i loppet. Det är jättebra hästar som står 20 meter före och det är svårt att ta in tillägg. Och det är extra svårt på Åby, så förutsättningarna är svåra. Men hästen är i bra form och skulle vara gynnas om han kunde gå utan skor på lördag.

Hur ska du göra för att vinna, någon plan?

– Jag har alltid en plan, men det är dumt att avslöja den innan loppen, ha ha.

”Fel fokus”

Loppet som Premier League startar i är V75-Mästarna. Där gör landets mest framgångsrika V75-kuskar upp om segern. Vinnaren får titeln ”V75-mästaren”. Björn Goop har vunnit titeln tre gånger under 2000-talet, senast 2007 med What A Man.

– Det är jättekul att köra, men jag tycker ändå att det är lite fel fokus. Det är bara ett lopp. Den som är V75-mästare är den som har vunnit mest lopp under hela året, och det är Örjan (Kihlström). Man ger en symbolisk guldhjälm och en krans till den som vinner loppet, men som sagt, den stora mästaren är den som vinner mest lopp, säger Björn Goop.

Ligger lågt

Stjärnkusken kör flera hästar på V75 och väljer att uttala sig om stallets egna Miss Sixty – han ligger dock lågt angående segerchanserna.

– Hon är ganska bra nu. Hon blev missgynnad av hur loppet blev kört senast. Det kanske kan bli en bra placering, men hon är lite för beroende över att få rätta loppet, för att hon ska vara aktuell för spelarna.

Förstapris i loppet är 200 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM