TV4-experten: Det kan fälla Maharajah

Foto: ALN
TRAV

Stefan Hultman har planerat Prix d'Amerique-satsningen in i minsta detalj.

Om tre veckor ska Maharajah infria tränarens pojkdrömmar.

Men det finns ett allvarligt hot vid namn Ready Cash.

– De två kommer vara 20 meter bättre än de andra, det blir en ruggig duell, säger Anders Lindqvist.

Om tre veckor avgörs Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris och en av förhandsfavoriterna är Stefan Hultmans sexåring Maharajah.

Ända sedan Maharajah vann Derbyt som fyraåring har Hultman haft världens tuffaste travlopp i sikte och om tre veckor smäller det. Stefan Hultman har vunnit det mesta som travtränare men inte Prix d'Amerique – något han hoppas få göra i år med landets, och kanske världens, största snackhäst. Maharajah påbörjar resan till Frankrike senare den här veckan och ska på söndag starta i Prix de Belgique som är det sista förberedande loppet innan Prix d'Amerique.

”Den svåra nöten”

Maharajahs enorma insatser på svensk mark har givit honom respekt hos fransmännen. Flera franska topphästar kommer utmana sista söndagen i januari, men enligt experten och tränaren Anders Lindqvist finns det bara en häst som Hultman behöver frukta.

– Det är bara Ready Cash av de franska hästarna som har chans mot Maharajah. Oyonnax och Olga du Biwetz är fina hästar men jag tror inte att de har någon chans. Ready Cash är den svåra nöten för Maharajah och jag tror de två hästarna kommer var 20 meter före de andra om de fungerar. Det är två fenomen, det är inte de andra hästarna. Det blir en ruggig duell, säger Anders Lindqvist.

Vem tror du vinner?

– Jag tror att Ready Cash vinner, inte för att han är bättre än Maharajah men han har mer erfarenhet av Vincennes. Det är en fördel att ha varit här och jag är rädd att det inte räcker med ett lopp för Maharajah. Jag säger 60-40 till fördel Ready Cash.

FAKTA

Lindqvists lista: Det kan fälla Maharajah.

1. Ready Cash

Frankrikes bästa häst som imponerat. Är Maharajahs klart svåraste konkurrent. Blir en svår nöt att knäcka.

2. Banan

Den annorlunda banprofilen kan ställa till det för honom. Vissa hästar gillar inte nivåskillnaden som är på Vincennes. Jag tror han kommer klara det bra, men jag vet inte.

3. Omställningen

Maharajah har inte varit borta så mycket och inte gjort en så här lång resa tidigare. Det är väldigt milt och varmt här i Frankrike nu och fortsätter det kan det bli jobbigt för hästarna att ställa om sig. Att komma från 15 minusgrader till 10 plusgrader kan bli jobbigt.

ARTIKELN HANDLAR OM