Svanen jagar älgar och segrar på V75

Topptränaren väljer skogen före V75

Foto: ALN
TRAV

Åke Svanstedt har åtta hästar till start på V75.

Själv är han på älgjakt i Norrland och överlåter styrningarna till andra kuskar.

– Jakt är en skön avkoppling. Vi har ingen toppchans på V75 men flera som kan vara med i striden, säger Svanstedt direkt från älgpasset i skogen.

Axevallatränarens hästar har varit ojämna i prestationerna de senaste veckorna. Anledningen är att många har haft problem med halsinfektioner.

– Ibland kan man inte se på hästarna innan start att de är sjuka. Det märks först i slutskedet i loppen då de inte orkar. Det är lurigt och man kan aldrig vara säker på om de är nedsatta av något, säger Åke Svanstedt till Trav365.

”Är stolt”

Under Åby på torsdagskvällen var det dock uppåt för stallet. Det blev fyra segrar och överlag tävlade hästarna bra. Svanstedt är själv i Norrland och kopplar av med älgjakt. Han hade därför gett sina lärlingar chansen att köra på Åby.

– Det var kul att hästarna gick bra igen. Jag måste också säga att jag är stolt över mina lärlingar som gör ett toppenjobb. Flera av dem kör också riktigt bra i loppen. Jag tycker att fler stortränare borde ge sina lärlingar mer chanser i loppen, säger Svanstedt.

”Skön avkoppling”

Han har även tagit ledigt i helgen och överlåter sina V75-styrningar till andra kuskar. Svanstedt är i Norrland och jagar älg. Just jakt är hans hobby vid sida om travet.

– Det är en skön avkoppling och jag försöker ta några dagar om året. Jag har själv inte skjutit någon i år men jaktlaget har skjutit sex älgar, säger Svanstedt direkt från passet i skogen.

Stallet har åtta hästar till start i jackpottomgången på Mantorp. Så här säger han om de hetaste chanserna.

– Med tanke på att hästarna är ojämna är det lite svårbedömt. Jag tycker inte att vi har någon toppchans men det är flera som kan vara med i striden, säger han.

Vilka är det?

– Minos Vang (V75-1) känns fortsatt fin och den här gången blir det barfotabalans. Han har utvecklats kraftigt och mognat rent psykiskt. Synd att han fick spår utvändigt om värsta konkurrenten och risken är att han får göra grovjobbet. Jag tycker ändå att han är så pass bra att han måste räknas tidigt.

– Niller (V75-7) var blek senast och vi har inte hittat några fel på honom efteråt. Han hade stått över inför den starten och sedan var det också ett rätt så tufft lopp. Han känns normalt i träningen och jag tycker inte att motståndet är lika hårt den här gången. Dessutom tror jag att distansen är en fördel och normalt sett borde han vara med där framme. Jag tror att hästen kommer att vara bättre den här gången.

I övrigt?

– Både Perfect Light och Ester Zonett har toppform och de borde ha lite halvchans i lärlingsloppet. Jag tycker att båda är likvärdiga men Perfect Light har ett lite bättre läge.

– Avanto (V75-7) har ryckt upp sig rejält och varit kanonfin vid segrarna på slutet. Han har hysterisk form och med lite tur på vägen kan han vara långt framme, säger Åke Svanstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM