Tommy, 25, utmanar stjärnkuskarna på V75

Tommy Karlstedt efter V75-segern med Conchita Exklusive.
TRAV

För två veckor sedan blev han proffskusk.

På lördag ska 25-årige Tommy Karlstedt utmana de rutinerade stjärnkuskarna i V75-mästarna.

– Det ska bli spännande, men det blir svårt för mig att vinna mot det tuffa motståndet, säger Karlstedt.

Mantorpsbördige Tommy Karlstedt plockade vid årsskiftet ut sin proffslicens och är nu egen tränare på Halmstadtravet. Karlstedt har egentligen drivit en egen tränarrörelse sedan sista mars 2010 men då stod hans pappa, Ralf, för hästarna.

– Det känns bra att jag blivit egen proffstränare nu, det är riktigt spännande naturligtvis. Jag blir inte så nervös utan det känns bra, jag vet vad jag vill, säger Tommy Karlstedt.

Hur många hästar har du i träning?

– Jag har 12 hästar för dagen men på slutet är det några som ringt och visat intresse och det är roligt. Jag har gott om boxplatser så jag hoppas att det kommer lite mer hästar i träning framöver. Jag har flera spännande grejer på gång, bland annat några andelshästar och snart kommer jag starta en egen hemsida. Jag tycker det ser spännande ut.

Fin meritlista

25-åringen har under många år tillhört landets skickligaste och mest lovande lärlingar. På meritlistan finns tre SM-titlar för lärlingar och ett flertal V75-segrar. Karlstedt har jobbat hos flera stortränare, bland annat Hans Adielsson och Kari Lähdekorpi.

Under fjolåret vann Karlstedt fem V75-lopp och kvalade därmed in till V75-mästarna där han på lördag utmanar några av landets mest rutinerade kuskar. Karlstedt kom på 16:e plats i V75-ligan, men då Per Lennartsson är på semester får den färske proffstränaren chansen. Travtalangen ska köra The Good Boy i V75-7 som inte tillmäts någon större vinstchans av landets travexperter. Den tioårige valacken inleder från spår tio i voltstart och skulle Karlstedt lyckas vinna loppet vore det en mindre sensation.

– Jag läste att hästen varit sjuk men att han tränar okej igen. Han brukar göra bra lopp men möter nu väldigt bra motstånd. Jag försöker ge honom en lämplig resa vid sargen så kanske vi kan få med oss en slant, det är oerhört tufft emot och det är ingen segerchans. Jag måste smyga med och hoppas på tur.

Du vann fem lopp som lärling på V75 förra året, hur kunde det gå så bra?

– Jag körde många fina hästar och jag tycker att jag utvecklades mycket under året. Jag blev bättre hela tiden och lärde mig många saker, när man får köra mycket så får man rutin.

Vilken var den roligaste segern under 2010?

– Jag vann en dubbel på V75 i början av året men det toppar ändå inte. Det finns två väldigt roliga segrar jag vill lyfta fram. Dels när jag vann med Cheek Ribb i Rättvik och sedan när jag vann Lärlings-SM med Conchita Exklusive. Det är två fina hästar som är på väg uppåt och som jag gillar. De kommer springa in mycket pengar framöver.

Hur svårt är det att vinna på V75?

– Det är svårt, men det är inte omöjligt. Ska man köra en egen häst på V75 så måste den vara riktigt bra för man får ingenting gratis om man är en liten tränare eller kusk. Kör man åt en större tränare så får man lite mer gratis. Större tränare har mer respekt med sig och det är lättare att köra ett V75-lopp om det står Kari Lähdekorpi som tränare än om jag skulle köra någon amatörs häst.

”Kihlström och Uhrberg är bäst”

Karlstedt gillar att köra sin egna hästar i lopp. Men om han inte har möjlighet att köra dem själv har han två kuskar som han gillar lite mer än de andra.

– Örjan Kihlström och Thomas Uhrberg är de bästa. De kan köra häst plus att man kan prata med dem på ett bra sätt, de lyssnar på vad man säger och kör därefter. De tänker alltid på hästen, säger Tommy Karlstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM