Svanstedt: Jag får en hel del beundrarbrev

Åke Svanstedt om sin stjärna Torvald Palema och Årets häst

Foto: ALN
Å
TRAV

Torvald Palema är en av kandidaterna till att bli Årets Häst.

Tränaren Åke Svanstedt tror sig veta en sak.

– Jag tror att han vinner omröstningen bland svenska folket. Torvald är så populär ute i landet och får en hel del beundrarbrev, säger Svanstedt till Trav365.

Foto: ALN
Åke Svanstedt och Torvald Palema efter segern på Åby.

I kväll ska det avgöras vem som blir framröstad till Årets Häst 2010. Förutom Sveriges hästsportjournalister (SHK) så svarar svenska folket för hälften av rösterna. Torvald Palema blev i fjol Sveriges vinstrikaste häst då han sprang in 6,2 miljoner kronor och vann sju lopp. Bland de större segrarna märks Forus Open, Svenskt Mästerskap, Jämtlands Stora Pris och Norrbottens Stora Pris. Han vann även ett försök till Elitloppet och var tvåa i finalen efter Iceland. Torvald Palema var även tvåa i Hugo Åbergs Memorial och i Åby Stora Pris.

– Jag tycker att Torvald var lika bra som året innan. Det var bara det att Lisa America var för bra och henne fick vi stryk av ett par gånger. När det gäller Elitloppet och Hugo Åbergs så spurtade min häst otroligt bra ifrån kön efter att det varit lågt tempo i täten. Så jag kan inte annat än vara nöjd. Han var ju också den som tjänade mest pengar av den svenskfödda hästarna, säger Åke Svanstedt.

Torvald Palema blev framröstad till Årets Häst 2009. Tror du att han blir det igen?

– Det är svårt att säga. Iceland vann ju Elitloppet och han röstar nog många journalister på. Så han kan bli svår att slå. Men jag skulle tro att Torvald vinner omröstningen bland svenska folket. Han är väldigt populär ute i landet, det märkte jag inte minst när vi var ute på Norrlands-turnéen i somras. Det var många som ville komma nära och titta på honom när vi var på småbanor som Östersund och Boden.

”Är roligt”

– Det kommer faktiskt beundrarpost med jämna mellanrum till Torvald. Det är folk ute i landet som skickar uppmuntrande brev och tycker det är kul när han kommer till deras bana och tävlar. Det är roligt att han är så populär hos svenska folket, säger Svanstedt.

Hur är läget med Torvald Palema nu?

– Han har precis kommit tillbaka ifrån stuteriet där man har tappat honom på sperma i vinter. Han kommer precis som i fjol att verka i aveln med fryst sperma i år också. Vi har precis börjat träna honom lite lugnt och han får gå motion ett tag till. Sedan börjar vi öka intervallträningen successivt och om allt flyter som det ska hoppas jag att han kan årsdebutera i mitten eller slutet av mars.

– Hästen är tio år nu men är inte sliten varken fysiskt eller psykiskt. Han var även helt fräsch när han gick till vintervila. Det första stora målet blir Olympiatravet och jag hoppas på ännu en bra säsong, säger Åke Svanstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM