Här är alla vinnarna

Foto: aln
TRAV

Fest, glamour och hyllningar.

Under fredagen anordnades Årets hästgalan på Rondo i Göteborg.

Här är vinnarna – kategori för kategori.

Årets häst: Iceland

Stefan ”Tarzan” Melanders Iceland vann Elitloppet i maj tillsammans med kusken Johnny Takter. Efter det blev hästen mystiskt skadad och karriären var ett tag i fara. Men nu är hästen tillbaka på allvar och senare denna månad kan hästen starta i världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique. Elitloppssegern i somras var värd tre miljoner kronor. Totalt sprang hästen in fyra miljoner kronor under 2010. Förutom Elitloppet tog Melanders stjärna hem flera gulddivisionslopp. Iceland är en värdig vinnare av det tyngsta priset, Årets Häst 2010.

– Jag är otroligt tacksam för det här är en riktig seger, det är en otrolig utmärkelse. För mig är det väldigt stort. Det är fantastiskt att jag kunnat vinna sådana stora lopp, det har gått ganska bra, sa Melander.

– Det känns jättebra, jag är jätteglad. Det är så kul efter Elitloppet och allting. Den här hästen har gått igenom så mycket, sa hästens skötare.

Årets tränare: Lutfi Kolgjini

Kolgjini var den stora travkungen under 2010 och hans hästar sprang in 33 miljoner kronor under året. Den populära Jägersroprofilen tog hem massvis av stora lopp, bland annat Derbyt och Hugo Åbergs Memorial på hemmabanan samt Kriteriet på Solvalla. När Lutfi Kolgjini presenterades som vinnare på galan i Göteborg blev det ett stort jubel och stående ovationer bland publiken. Kolgjini blev rörd över publikens hyllningar. Kolgjini fick 93 procent av rösterna.

– Det här man haft som målsättning i en jäkla massa år, men inte lyckats hela vägen. Men nu gick det. Det är inte bara jag som är framgångsrik tränare, men när man summerar ett år är det både framgångar och motgångar. Men det har varit mest framgångar. Jag tror att vi vann 13 eller 14 stora lopp, det har ett helt fantastiskt år. Det här betyder inte ett skit, stoltheten över att vara framgångsrikast i landet är viktigast. Här sitter killar som jag sett upp till sedan jag var liten grabb, Stig H och många där till. Jag har hunnit ikapp och förbi dem, kanske tillfälligt men i dag är jag störst, sa Kolgjini.

Årets kusk: Erik Adielsson

Trots att Örjan Kihlström tog hem championatet på V75 och Solvalla blev han inte årets kusk 2010. Det priset gick istället till konkurrenten, och kompisen, Erik Adielsson som även han hade ett fantastiskt år. Adielsson körde in 33,6 miljoner kronor på 1 313 starter. Jägersrokusken vann 18 procent av de lopp han ställde upp i och största segern kom i Derbyt med Lutfi Kolgjinis Joke Face. Adielsson vann även Kungapokalen, det med Sebastian K. som också han tränas av Lutfi Kolgjini. På Solvalla tog 36-åringen hem Jubileumspokalen med Stig H Johanssons fux Nu Pagadi.

– Förvånad är jag inte, jag tycker att jag hade ett väldigt väldigt bra år. Det är första gången på ett tag jag kände att jag var med i matchen. Derbysegern värmde extra, det har varit ett bra år i de större loppen. Livet har förändrats en del de senaste sex månaderna, både giftemål och tvillingar. Jag är otroligt lyckligt lottad, jag har hittat den kvinna jag älskar mest på jorden. Jag är otroligt tacksam för det jag har på banan, men om möjligt ännu tacksammare för det jag har vid sidan, sa Erik Adielsson

Årets komet: Troels Andersen

30-årige Troels Andersen plockade under 2010 ut sin proffslicens och kunde inte fått en bättre början på sin tränarkarriär. Tränarens hästar vann i mer än var tredje lopp de ställde upp i och Andersen körde in 900 000 kronor på 69 starter. Totalt blev det 25 segrar under året. Andersen spås en lysande framtid och fick 85 procent av rösterna.

– Segerprocenten blev bra för att jag körde lite, och när jag körde så var det på Bollnäs, sa en ödmjuk Troels Andersen.

SHK:s guldhäst: Jimmy Takter

Jimmy Takter fick priset tack vare sina framgångar i Sverige, USA och övriga Europa

– Det hade jag inte räknat med, jag vet inte vad det är jag har vunnit…

Årets äldre: Iceland

Stefan ”Tarzan” Melanders Iceland vann Elitloppet i maj tillsammans med kusken Johnny Takter. Efter det blev hästen mystiskt skadad och karriären var ett tag i fara. Men nu är hästen tillbaka på allvar och senare denna månad kan hästen starta i världens tuffaste travlopp Prix d'Amerique. Elitloppssegern i somras var värd tre miljoner kronor. Totalt sprang hästen in fyra miljoner kronor under 2010. Förutom Elitloppet tog Melanders stjärna hem flera gulddivisionslopp.

– Det är bara på skoj, jag bara leker. Hästen är fantastisk, han var inte i form i Elitloppet. Han hade skadat sig två gånger på en månad, sa Melander när han tog emot det prestigefyllda priset.

Årets sto: Viola Silas

Hela landets favoritsto, Viola Silas, gick obesegrad genom treåringssäsongen men åkte under fyraåringssäsongen på två förluster. Trots det blev hon årets sto 2010, mycket tack vare de segrarna i Drottning Silvias Pokal och Stochampionatet. Hästen har under året visat prov på en enorm vinnarskalle och vill alltid vara först över mållinjen. Äger segermaskinen gör Stall Gnällund HB.

– Jag trodde inte på det här, det var otroligt hård konkurrens. Årets började med skadeproblem, året slutade med att hon var rejält sliten, sa tränaren Fredrik Persson.

Årets fyraåring: Joke Face

Lutfi Kolgjini hinner knappt återvända till sin plats innan det är dags för att ta emot nästa pris. Årets fyraåring går till Kolgjinis Joke Face som i september vann Derbyt på Jägersro. Hästen, som under början av sin karriär var strulig, har blivit en stjärna tack vare Kolgjinis sambo Anna Svensson. Anna sköter hästen och tillsammans med Lutfi har de nått fantastiska framgångar. Joke Face vann sju av tolv lopp under 2010 och tjänade 2,7 miljoner kronor. På Kalmartravet i somras hade hästen uppvisning på V75 då han vann på fantomtiden 1.10,9 över 1 640 meter med bilstart. Äger hästen gör familjen Kolgjini.

– Den som Joke Face är mest lik i familjen är lillbrorsan Dante, han gör lite som han själv vill, sa Lutfis son, Adrian efter prisutdelningen.

Årets treåring: Raja Mirchi

Lutfi Kolgjinis Raja Mirchi var den stora kungen bland de treåriga hästarna under 2010. Viking Kronos-avkomman tog hem flera storlopp, bland annat Kriteriet på Solvalla i oktober då han var överlägsen från ledningen. En seger som gjorde Lutfi Kolgjini rörd. Hästen sprang på 15 starter in 3,4 miljoner kronor. Lutfi Kolgjini tar emot sitt första pris, men fler lär komma…

– Det är en grymt bra treåringskull. Jag är lite tveksam att vi vann när det finns hästar som Tamla Celeber och andra, sa Kolgjini på Rondos scen.

Årets kombstall: Vanja Sandrup.

Årets galoppör: Moe Green

Segermaskinen Moe Green, tränad av Jägersros Francisco Castro hade en mycket bra säsong som treåring. Hästen vann bland annat Svenskt Derby på hemmabanan och sprang in 1,4 miljoner kronor under året. Hästen segrade i fem av sex lopp under 2010. Moe Green fick 61 procent av rösterna.

Travets hedersambassadör: Stig H Johansson

– Jag hade inte tänkt åka hit, men det var väl tur att jag gjorde det då, sa Stig H.

Åsa Elmroth till Stig H Johansson:

– Förra årets pristagare Järvsöfaks åker runt och visar upp sig och jobbar i avel, vad ska du göra?

– Min avelskarriär är i alla fall slut, sa Stig H som svar.

Helen Anns Pris: Maria C Karlsson

Axevallaamatören Maria C Karlsson har haft ett sagoår tillsammans med sin ögonsten G.H.Nemo. Hästen utvecklades enormt under 2010 och sprang in 974 000 kronor. Hästen vann ett uttagningslopp till Derbyt och slutade fyra i finalen som Joke Face vann. G.H.Nemo har under året körts av Jörgen Westholm.

– Jag var inte alls beredd på det här, det känns chockerande, sa Maria C Karlsson på Rondos scen.

Årets tvååring: Global Noble

Axevallatränaren Anna Forssell har haft ett succéår och den stora anledningen till det är superlöftet Global Noble. Hästen vann under 2010 uppfödningslöpningen på Jägersros travbana efter en mycket stark insats från ledningen. Hästen gjorde enbart sju starter under året men vann fyra av dessa och sprang ihop 855 000 kronor. Supertalangens framtid ser mycket ljus ut och det mesta talar för att hästen snart är Solvallahäst då tränare Forssell planerar att flytta till Stockholm. Äger hästen för Anna Forssell och Stall FolkE HB.

– Segern i Svensk Uppfödningslöpning var stort, sa Anna Forssell när hon tog emot priset.

Årets uppfödarbragd: Johan Lejon

Johan Lejon är en liten uppfödare som under 2010 stod bakom två av de bästa treåringarna i Sverige. Lejons egenuppfödde Deuxieme Picsous vann den korta E3-finalen med Johnny Takter och storskrällde till 20 gånger pengarna. Segern var värd 800 000 kronor. Lejon har även fött upp vindsnabbe Amour Rapide som på elva starter vann ett lopp och tjänade 500 000 kronor. Johan Lejon, som fyllde 50 år under torsdagen, fick ovationer av publiken på Rondo vid mottagandet av priset.

– Det är mycket tur, sa en försiktig Johan Lejon.

Årets kallblod: Hallsta Lotus

Med 88 procent av rösterna blir Hallsta Lotus, tränad av Jan-Olov Persson, årets kallblod. Efter Järvsöfaks avsked från landets travbanor har hans son Hallsta Lotus tagit över titeln som landets, och världens, bäste kallblod. Under 2010 sprang stjärnhästen in två miljoner kronor och vann 13 av 23 lopp. Största segern kom i SM på Bergsåker där hästen tjänade 250 000 kronor. Hallsta Lotus tar hem det första priset på galan. Äger kallblodet gör Johan Hansson i Uppsala.

– Vi drog skorna på Hallsta Lotus när Järvsöfaks la skorna på hyllan, sa Jan-Olov Persson på scenen.

Artikeln uppdateras under kvällen.

ARTIKELN HANDLAR OM