Nybrink: Därför blir Stig H full på galan

Micke Nybrinks ironiska krönika om 2011 – så blir travåret

TRAV

Vem krökar till och skämmer ut sig på hästgalan?

Vilken toppkusk lägger av och blir pokerproffs.

Varför får Solvallas chef Tore Fyrand sparken egentligen?

Och hur kommer det sig att Mohammed Malla måste få en lugnande spruta?

Jag har tittat i spåkulan inför 2011 och har svaren.

Hästgalan på Rondo i Göteborg svärtas ner av en synnerligen pinsam incident när Stig H Johansson upptäcker att han inte är placerad vid honnörsbordet längre. Det står Kolgjini på ”hans plats” bredvid ATG-bossen Remy Nilson. Stig H, självkontrollens okrönte kung, bänkar sig i baren där han stärker sig ordentligt innan han svajig kliver upp på senen, rycker micken av en förstummad Åsa Elmroth och sjunger ”Lut-fi Kolgjini är ho-mo-sexuell, ho-mo-sexuell, ho-mo-sexuell…” Jocke Johansson finner sig snabbt, stämmer in i kören och förklarar lätt stressad att det här ingår i showen, "Stig är ju för rolig", och sen skrattar han kanske lite väl forcerat? Stig Henry blir kvar på scenen resten av kvällen, med en champagneflaska fastlåst i näven, halvsovande, nynnande på samma låt. Ingen vågar röra honom.

Tore får sluta

Tore Fyrand får i oktober sparken från Solvalla efter ett framgångsrikt år. Ingen förstår varför tills trotjänaren Kjell Södergren på sekretariatet träder fram i Sportbladet och berättar. ”Jag tyckte det var konstigt att alla norska hästar fick perfekta spår under Elitloppshelgen. När jag smygkollade Tores e-post såg jag att han mot ersättning hade fixat lottningen åt sina landsmän.” Hans G Lindskog panikanställs av Solvalla och är alltså tillbaka på sin gamla tjänst som travbanechef. I Hans G:s positiva värld slår Solvalla publikrekord redan den första onsdagen. ”14.312 personer räknade vi in”, myser Hans G stolt. Travnet publicerar dagen efter en film som visar en distingerad gentleman med stockholmsknuten Burberry-halsduk som springer runt, runt, runt i vändkorset i flera timmar. Hans G slår ut med armarna och säger att han ju bara gör sitt jobb. ”Om folk får höra att det var massvis med publik här vill de också komma hit och ta reda på varför.”

Skoglund slutar

Per Skoglund, den flygande travreportern, lägger snudd på av i teve. Han blir catchdriver i full skala och för er som har lite koll på Per förstår ni vad det innebär. Skoglund kanaliserar all sin energi (typ Ringhals +Barsebäck) på löpkörning. Talangen är hyfsad och frenesin är overklig. Innan året är slut har ”Lill-Skogis” kört 5932 lopp. Han vinner 614 av dessa och tackar Stig H Johansson för förtroendet. ”Som förstekusk hos Johansson är det ingen konst, segern med Nu Pagadi i Lotterian var kanske roligast”, säger Per som också hälsar Björn Goop att guldhjälmen kan han fetglömma de närmaste 20 åren. Att han lägger av med tv är för övrigt en sanning med modifikation. Han intervjuar nämligen alla kuskar (han kör nästan alla lopp) direkt efter målgång, från sulkyn. Erik Adielsson? Äsch, han har lagt av; de två döttrarna betyder allt och inkomsten tryggar han med nätpoker. ”Travet är färglöst, jag är så less på alla kompiskörningar, i poker är det tävling på riktigt”, berättar Erik för Trav365.

Chefen slutar

Claes Freidenvall, Travrondens redaktionschef, tar över efter Niclas Andersson som Kanal75-chef. Andersson lägger nämligen av i samma veva som han, exalterad på en presskonferens, berättar att han uppfunnit ett sätt att försörja sig på V75-spel. ”Jag spelar enkelrader”. Alla småler men Niclas påstår att han vinner cirka 300 000 varje lördag. Hur som helst, Freidenvall får jobbet och börjar med att stoppa renoveringen av belysningen på Sveriges travbanor. ”Kuskarna får istället köra med pannlampor. Jag har hälsat TV4 att de får tycka vad de vill. Vi släcker ner och om de inte vill sända travet så är ingen gladare än vi. Vem faen behöver teve egentligen? Det är en fluga, om tio år har ingen tid att titta längre.”

Kanal 75 flyttar till USA

I oktober flyttar hela Kanal75 till New York, eller rättare sagt East Rutherford i New Jersey. Där jobbar man dygnet runt med att kartlägga och rapportera om Jimmy Takters 1,5-åringar. ”40 sidor om dagen levererar vi. Det här är vad folket i Sverige har längtat efter”, galer Claes Freidenvall som dessutom lovar att snart ska det även bli fylliga rapporter om Ron Burkes passgångare.

Ludde köper banan

Lutfi Kolgjini expanderar. Travets Don Corleone köper i slutet av mars Solvalla. ”Jag är så less på misskötseln av banan. I onsdags var den som en kostig. Mina hästar behöver fäste och nu kan jag göra vad fan jag vill med underlaget.” Tre veckor senare meddelar Kolgjini att han tar över som måldomare. ”Den som inte tävlar i fortsättningen stänger jag av på livstid. Alla ska köra för fullt med sina hästar från start till mål. Hästar mår bra av mjölksyra och spelarna får sitt.” Den första tävlingsdagen med Kolgjini som chef i tornet slutar med fem avblåsta lopp och tre livstidsavstängningar: Örjan Kihlström, Stefan Söderkvist och Jörgen Sjunnesson får se sig om efter nya jobb.

Malla och Vadsmo på rehab

Raffe Vadsmo och Mohammed Malla ställer upp i Biggest Loser, Kanal5:s nya satsning om spelmissbrukare på rehab. Båda är segervissa och berättar att de har full koll på sitt spelande och kan lägga av när de vill. Redan i det andra programmet tas Malla på bar gärning när han inloggad på ATG Live i sin Iphone försöker jobba in en formlös sprinter i ett långlopp. ”Ni kan inte ta min Iphone!” skriker Malla när de ger honom en lugnande spruta och låser in honom. ”Hallå! Jag har en klar på Täby i lopp åtta, arabloppet, den ska gå med järnskor, då vinner de alltid”. Men ingen hör hans desperata bankande på celldörren. Vadsmo ser ut att klara sig strålande utan spel, han solar, tränar och strippar för tanter via sin webbkamera – men skenet bedrar. Varje kväll spelar han SMS-poker (???) med Erik Adielsson och förlorar på tre veckor 450 000 kronor innan Erik bestämmer sig för att ange honom. ”Killen är sjuk, han synar allt och verkar inte bry sig hur det går, bara han får spela.” Raffe håller inte med: ”Jag spelar hellre och förlorar stort än att inte få spela alls, det är väl fullt normalt?”

Köper hästar för 22 miljoner

TV4 satsar hårt på ”Så mycket sämre” där sex proppmätta travtränare bor tillsammans under en vecka och gråter ikapp om hur tufft de har det: Lutfi Kolgjini, Roger Walmann, Kari Lähdekorpi, Olle Goop, Stig H Johansson och Stefan Melander. Alla har sin dag. Kolgjini inleder med att ta hela gänget på auktion till Frankrike där han köper hästar för 22 miljoner. ”Det här kan jag bara göra en gång i månaden, det är ju för jävligt”, säger han när de äter skaldjursplatå och gåslever på Tour d’Argent (två stjärnor i Guide Michelin) i Paris. Walmann tvingar under högljudda protester in de andra i en splitter ny Mercedes för 1,6 miljoner, bara för att det ska får se hur fruktansvärt jobbigt det är att nästan halvliggande sjunka ner i den mjuka läderklädseln. ”Min rygg är helt slut”, snörvlar Walmann, ska det behöva vara så här?”

ARTIKELN HANDLAR OM