Svanstedt: Jag är orolig för spåret

Foto: ALN
TRAV

Covington Ås är storfavorit till att vinna V75-Mästaren.

Åke Svanstedt är dock orolig för spåret.

– Vi riskerar att tappa i starten, säger han till Trav365.

Åke Svanstedt blev överlägsen tränarchampion i V75 under fjolåret. Stallets hästar tog totalt 45 segrar i travets elitserie. I dag är det dags för V75-Mästaren som avslutar omgången på Åby. Senast Åke Svanstedt tog hem den titeln var 2005 då han vann med Ingrid Palema. I dag heter hans vapen Covington Ås som är storfavorit och en av omgångens mest streckade hästar. Covington Ås har gjort allt rätt sedan han kom till Svanstedt och är obesegrad i tre starter. Två av segrarna har kommit i V75 och hästen har imponerat.

– Det är en riktigt bra häst som har hög kapacitet. Jag tror att han kommer att gå långt upp i klasserna. Om inget oförutsett händer tror jag att han tar sig till gulddivisionen, säger Åke Svanstedt till Trav365.

– Han har vunnit sina lopp hos mig med lite krafter kvar varje gång. Hästen är stark och rejäl och tål att göra en del jobb själv, fortsätter han.

”Halvchans”

Inför V75-Mästaren har Covington Ås inte startat på en dryg månad. Hästen är matchad för det här loppet och dessutom har Svanstedt inte velat starta honom på hakar.

–  Jag har undvikit broddar och istället har hästen fått en träningsperiod. Han känns som han ska göra, och precis lika fin som inför de tidigare loppen hos mig. Nu ser det ut att bli bra bana och är den riktigt fin kanske vi kan köra barfota runt om.

Vad säger du om uppgiften, blir det ny seger?

– Det enda som oroar mig lite är femtespåret. Han har mest startat med bil och även om han aldrig har galopperat i lopp så känns det ändå lite osäkert. Det lär säkert bli en långsam start och då finns risken att tilläggshästarna är i kapp honom direkt.

– Hade han haft spår ett, tre, sex eller sju hade jag trott på en väldigt god chans. Nu ser jag det mera som en halvchans, han kan vinna om det klaffar fullt ut.

Svanstedt: Inga heta chanser

Du har ytterligare fyra hästar till start på V75. Är det någon speciell du vill vurma för?

– Nej, jag tycker inte att jag har några heta chanser i övrigt. Strong Demand (V75-6) går jämnt och bra varje gång och han gjorde ett bra lopp senast från dåligt läge. Han har varit ömtålig tidigare men känns bra nu och har ju ett bättre spår än tidigare. Det är flera startsnabba hästar invändigt och jag tror inte att han vinner, möjligen kan han vara bland de tre.

– Avanto (V75-5) går också jämnt och bra och tjänar fina pengar. Han har varit struken efter senaste starten men känns pigg och fin i jobben. Jag tror att det blir svårt att räcka fram till vinst ifrån tillägg. Samma gäller för Rio de la Plata (V75-2) som har bra form men kom bort på banan senast då hon inte fick fäste. Nu blir det lite annan balans och hon kommer säkert att göra ett bra lopp. Hon har ju vunnit på V75 tidigare och är tuff men hon måste ha mycket tur om hon ska räcka ifrån tillägg över 1600 meter. Muscles G.T. (V75-3) gjorde några skapliga lopp under hösten men fick sedan en liten paus och har tränat på. Hon har för dåligt läge här och får vara nöjd med pengar, säger Åke Svanstedt till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM