Åbytravet: Regn vore förödande

TRAV

V75 på Jägersro slutade med bankaos och tävlingarna var nära att ställas in.

Nu varnar Åbys banmästare för att förhållandena kan blir svåra även den här helgen.

– Ett kraftigt väderomslag eller regn är förödande för banan, säger banmästaren Jörgen Wickman.

Foto: Kanal /5
Förra lördagens V75-tävlingar på Jägersro slutade med bankaos då väderförhållande var dåliga.

Väderomslaget skapade kaos på Jägersros travbana förra lördagen.

V75-starten blev rejält försenad på grund av den dåliga banan, väderomslaget gjorde att banan blev skitig och tungsprungen. Efter lopp tre vägrade några av kuskarna köra vidare på grund av att säkerheten var för dålig. Banan hade börjat spricka sönder och kuskarna menade att det var farligt att köra vidare.

Till slut lyckades banmästaren fixa till banan så att man kunde slutföra tävlingarna.

Dåligt väder

Enligt Åbytravets banmästare kan även lördagens bana bli svår om det vill sig illa.

– Nu är den jättefin, vid hade tävlingar i går och de var väldigt nöjda med banan i går. Men det ser ut att bli ett ruggigt väder så det är svårt att uttala sig om banan. Det ska komma snö i natt, men snö är vi inte oroliga över. Det är som på Jägersro här, vi har minusgrader i backen och det är klart att ett kraftigt väderomslag eller regn är förödande för banan, säger Jörgen Wickman.

Vad blir det för väder?

– En del vädersajter säger att det ska vara hyfsat kallt i morgon och runt noll grader. Jag skulle gissa att banan tål någon plusgrad eller två utan problem om det inte blir nederbörd. Men kommer det regn och två plusgrader då blir det tungt och smetigt.

Finns det risk att det blir som förra lördagen?

– Jag ska inte säga att det blir som förra lördagen, vi har förberett allt om det skulle bli så. Vi har köpt hem material, vi har gjort i ordning så att vi kan skrapa av banan och lägga på ett grövre grus om det skulle behövas. Förhoppningsvis ska vi slippa det. Alla prognoser visar att det ska bli varmare och varmare och att det ska börja regna fram mot kvällen. Det är bara att hoppas att det håller sig så länge och att regnet inte kommer tidigare.

Kanonbana under torsdagen

Han hoppas dock att Åbytravet ska kunna visa upp en riktigt fin bana på lördag.

– Vi hade hästar här igår som gick barfota fram och gick på 13-tid. Vi hade en kanonbana här igår, skulle det bara vara någorlunda kallt så har vi alla förutsättningar att få en riktigt bra tävlingsbana i morgon, säger Jörgen Wickman.

ARTIKELN HANDLAR OM