”Har svårt att hålla tillbaka känslorna”

Lutfi Kolgjini om sin känslosamma resa till hemlandet Albanien

TRAV

GÖTEBORG. Lutfi Kolgjini prisades på Årets Häst-galan för sitt rekordår 2010.

Sportbladet och Ludde fick en förhandstitt på filmen ”Flyktingbarnet som byggde ett travimperium” som sänds på tv under söndagen.

– Den väcker oerhörda känslor, jag har svårt att hålla tillbaka dem, säger den stora travprofilen med den albanska örnen på kuskhjälmen.

Foto: Kanal 75
För första gången sedan familjen flydde från Albanien besökte Lutfi Kolgjini nyligen sitt hemland igen. I morgon sänds den för ”Ludde” känsloladdade dokumentären ”Flyktingbarnet som byggde ett travimperium” i TV4.

Lutfi Kolgjini har för första gången besökt Albanien sedan familjen flyttade därifrån.

Hans pappa Shefit och hans farbröder var antikommunister, vilka arkebuserades eller fängslades i diktaturen.

Ludde föddes 1959, och familjen flydde för sina liv till Sverige 1967.

”Vägarna tog slut”

Släkten Kolgjini härstammar från en otillgänglig by belägen på cirka 1 500 meters höjd bland de albanska bergen vid gränsen mot Kosovo.

– Vägarna tog slut och sedan fick vi gå resten för att komma till byn där Lutfis pappa och farfar bodde. Det var fattigt, samtidigt är det den vackraste plats jag sett, säger filmens producent Lissi Gustafsson.

Familjen handlade med får, åsnor och hästar – och det är därifrån Lutfi fått sina känslor för djur.

Årets tränare 2010

– Jag har bestämt att jag ska åka dit varje år nu. Jag kanske köper släktens gamla tomt och hus som är till salu, säger Ludde.

På den tv-sända årliga Årets Häst-galan på Rondo fick Lutfi Kolgjini priset som Årets tränare, plus att Raja Mirchi blev Årets treåring och familjehästen Joke Face blev Årets fyraåring.

– Nu är jag störst. Att bli Årets tränare är något jag jobbat hårt för länge, det har varit ett stort mål att bli bäst i Sverige.

Under söndagen visas filmen om hans liv i TV4 klockan 16.30.

ARTIKELN HANDLAR OM