Fransmännen: Tror inte på Maharajah

Foto: Lars Jakobsson
Stefan Hultman, Maharajah, Lisa Skogh och Örjan Kihlström efter segern förra söndagen.
TRAV

Maharajah glänste.

Men någon favorit i Prix d´Amerique blir den svenska hästen förstås inte.

I Frankrike tror man som vanligt på fransk seger i det stora loppet.

Dagen efter Maharajahs lätta seger i Prix de Belgique är det svenskt på förstasidan på den ledande facktidningen Paris Turf.

I det stora travlandet är man både överraskade och imponerande efter söndagens lopp. Men därifrån till att fullt ut erkänna hästen och utse Maharajah till favorit i det stora slaget nästnästa söndag är det förstås en bit.

Ready Cash gäller fortsatt som förhandsfavorit. Detta trots att hästen diskades för orent trav i sitt sista förberedande lopp.

– Det lutar mot att Ready Cash vinner Prix d´Amerique, även om Oyonnax och Maharajah förstås är farliga motståndare, säger Jacques Pauc, en av de tongivande franska hästsportjournalisterna.

Kihlström talangfull

I tidningen Paris Turf talas om att Vincennes nu har "adopterat" Maharajah. Travfolket har med andra ord tagit hästen till sitt hjärta.

"Maharajah gjorde ingen besviken", lyder rubriken på förstasidan. Örjan Kihlström är den "talangfulle" kusken bakom svenskhästen som satts i finaste kondition av "champion" Stefan Hultman.

Att Maharajah ska räcka så långt som till seger i världens tuffaste travlopp är det ändå få som tror i Frankrike.

– Allmänt så tycker man att en sådan häst som Nuit Torride var lite för nära vinnaren Maharajah i mål för att det ska vara riktigt bra. Men i Frankrike vet man heller inte så mycket om Örjan Kihlström som kusk. Örjan brukar ju leka lite katt och råtta i sådana här lopp och bara vinna med det som behövs, säger den i Frankrike verksamme svenske tränaren Anders Lindqvist.

Fjolårsvinnaren het

Oyonnax vann Prix d´Amerique i fjol och verkar ha många anhängare i årets upplaga. I söndagens lopp stod den franske hästen med 25 meters tillägg och tävlade dessutom med skor. Att det bara blev en femteplats tar expertisen därför lätt på.

Ready Cash var stor spelfavorit i sexåringsloppet Prix Tenor de Baune. Han var en slagen häst när han diskvalificerades för orent trav på upploppet.

– Ready Cash är en het och svårkörd häst, tränaren Thierry Duvaldestin såg inte ut att klara av honom helt enkelt. I Prix d´Amerique blir det troligen Franck Nivard som kör igen och det gör Ready Cash fortsatt till loppets favorit, säger Anders Lindqvist.

Att döma av analyserna under måndagen blir Maharajah och Örjan Kihlström kanske inte mer än tredje- eller fjärdehandsfavoriter i det stora loppet.

Mikael Wikner /Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM