Hemligheten bakom Örjans segerleende

Foto: tv4
TRAV

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord – och den här ovan är en sådan.

När Maharajah vann Prix de Belgique bjöd Örjan Kihlström på ett hemlighetsfullt leende som snabbt blev en snackis.

Nu berättar han om segern, smajlet och tankarna inför Prix d´Amerique.

De som har tvekat på Maharajah fick igår en anledning att ändra sig. Stefan Hultmans undantagshäst glänste från värmning – till segerdefilering på Vincennes. Där emellan hade han krossat de franska hästarna i Prix de Belgique – okörd. Det var uppvisning och segertiden blev 1.13,1 över distansen 2850 meter, nytt löpningsrekord för loppet. Förstapriset: 60 000 euro.

”Obetalbar”

Själva segern blev självklart det stora diskussionsämnet efter loppet. Stjärnkuskens leende över mållinjen var något annat som blev en snackis. Kameramannen på den franska tv-kanalen Equidia valde nämligen att zooma in segerkusken direkt efter målgång. Då bjöd Kihlström på en lurig och hemlighetsfull min. Det noterades snabbt och togs upp i TV4:s Vinnare V65.

– Den där minen är obetalbar, sa programledaren Johan Edlund.

– Han tänker på Prix d Amerique om två veckor, det är det han har i huvudet, fyllde Stig H Johansson i.

Nu, en dag efter segern, berättar huvudrollsinnehavaren själv om loppet, smajlet och tankarna inför storloppet om 14 dagar.

– Det var så att Bernard Piton, tvåan i mål, ropade grattis och sa någonting. Vi har bytt om i samma omklädningsrum i alla år jag har varit där, så vi känner varandra litegrann. Det var mot honom jag vände mig och log, säger Kihlström.

– Jag var väldigt glad också naturligtvis.

”Bästa beskedet...”

Hur kändes hästen?

– Han kändes fin och uppförde sig bra, vi var nöjda med allting. Det var det bästa beskedet vi kunde få helt enkelt, förklarar stjärnkusken.

Var det bättre eller sämre än du förväntat dig?

– Det var så bra man kunde hoppas.

Maharajah såg ut att ha lite problem med munnen, något som oroar?

– Det är inga större fel, han är lite känslig i munnen. Men det är nog inget som ska störa honom i Prix d´Amerique.

Loppet då, var det planerat att köra mot ledningen?

– Njae, det blev så. Det var inte direkt planerat, men man har lite olika varianter att välja på. Nu blev det ju lämpligast den här gången.

”Bekymmersamt”

Hur går tankarna nu inför loppet om två veckor, efter gårdagens prestation?

– Nu får man se framåt. Om det går som vi hoppas så tror vi att hästen kommer gå framåt rejält med det här loppet i kroppen. Det är bara att hoppas att han slipper en infektion eller att han blev sliten av det här loppet eller något sånt. Om allt fungerar normalt så bör han vara i bra form i Prix d´Amerique.

Segerchansen?

– Det är som sagt mycket som ska klaffa, oavsett vilken häst man har i Prix d´Amerique. Men han är en av de som räknas i loppet nu, det tycker jag.

Du såg Ready Cash, vad tyckte du?

– Han hamnade snett på det och fick väldigt långt fram. Men hästen är fantastiskt bra, det är inget snack om det. Men sen föll han ur travet till slut så det är klart att det är lite bekymmersamt för dem.

Ni som stod och tittade då kan inte ha mått jättedåligt över Ready Cashs insats?

– Njae, jag menar i ett lopp som PdA vill man att alla bästa ska vara med och att bästa hästen ska vinna, men det är klart att det ökar chanserna för oss litegrann. Men det är 14 dagar kvar och de kan hinna få till de där problemen, säger Örjan Kihlström.

ARTIKELN HANDLAR OM