Nybrink: Jag dömer ut kuskarna i smyg

Micke Nybrink om landets travkuskar

TRAV

Dömt ut någon kusk i helgen?

Jag gör det vanemässigt. Det är som en drog. Dessa klantarslen.

Men jag gör det i smyg.

Det gör inte personen som skriver

Travfakta från Axevalla.

Egentligen är alltihop kuskarnas fel. Björn Goop, Erik Adielsson, Örjan Kihlström och Jorma Kontio får ta på sig att jag inte är mångmiljonär. Eller hur? Jag vet ju allt om trav, hästarna kan jag. Problemet är att kuskarna är för dåliga. De kör inte som jag tänkt mig. Ibland krigar de, ibland inte. De förstår inte… att mina hästar är stenklara och ska köras därefter. Annars… dömer jag ut. Ja, vad fasen, någonstans måste frustrationen ut. Jag försökte ett tag stänga in den så långt in i kroppen det bara gick, gömma den långt långt in, men det funkade inte, den ville ut, den krävde någon att hacka på och den hamnar snabbt och utan undantag på en kusk, möjligen kan tränaren, den klåparen, få åka en straffrunda också.

Men jag smyger lite, sågar i lönndom hemma i soffan. Ibland ringer jag en kompis och så spyr vi ikapp på någon i kuskeliten. Nästa dag spikar vi samma kille på V75. Jorå.

Alla är inte lika fega. Snubben (?) som skriver Travfakta från Axevalla har hår på bröstet eller möjligen inte världens bästa omdöme? Travfakta är en tjänst som många av oss proffstippare använder för att få grundkoll på hästarna. Det är en databas som berättar exakt vad hästen gjort i de senaste starterna. Det är knastertorrt skrivet, allt handlar om information och ett omdöme, löpningsförloppet och sen en kommentar om själva prestationen, bra eller dålig?

En ren avrättning

I dag på lunchen i Årjäng startar hästen Justin Gatlin. Jag läser följande i Travfakta om hans senaste start: ”Ax 100831-7 2640V 12 Startande  0/ Hor To 17,8 6/2640 319 Hängande, 2-par utv efter 400, på 1 100 kvar, slagen 1 050 kvar, sinnessjuk styrning.”

Host, där satte Tom Horpestad (Hor To) kaffet i vrångstrupen. Det var inte en utdömning, det var en ren avrättning. ”Sinnessjuk styrning”. Sorry, vi har fakta på det, Travfakta.

Givetvis var det inte alls så. Horpestad lämnade i och för sig lite blicklöst andra ytter 1?200 kvar och fick en iskall häst på kuppen. En klen kuskinsats, absolut, men sinnessjukt?

Det kan därför vara den värsta tjuvsmällen ever. En ren pungspark. Ladies and gentlemen, the winner is… “Sinnessjuk styrning”!

Min kompis bjöd också på en mitt i solarplexus, när han skrev referat i Solvalla-programmet på 1990-talet. Kusken, Erik Svensson, hade vunnit med Lars Molins Twigs Amadeus efter en styrning i den högre skolan. Gissar att Svensson slickade sig om munnen när han slog upp det nya programmet dagen efter för att få, som han trodde, beröm för sin kuskinsats. Så här stod det: ”Twigs Amadeus fick en underbar resa i andra ytter, väntade med attacken i det längsta och blixtrade förbi till seger sedan kusken för en gångs skull kört med insidan av huvudet”.

FAKTA

Veckans tips

1. 4 Odd Fellow

(Solvalla, V64-2) Allt bättre. Lekstuga senast. Bra chans igen.

2. 2 Felix Use

(Solvalla, V64-3) Ständigt underskattad. Vass

i spurten. Tokskrällen?

3. 12 Exclusive Ås (Solvalla, V64-5) Vind-snabb. Fast med rubbet senast. Kan blixtra till.

ARTIKELN HANDLAR OM