Anna, 31: Jag blir ny Solvallatränare

Foto: CLAES KÄRRSTRAND/KANAL75
TRAV

Succétränaren Anna Forssell blir Solvallatränare.

I början av mars flyttar hon in sina hästar på Jim Fricks gård utanför Stockholm.

– Jag har funderat och tror att det här är en himla chans, det känns inspirerande, säger Forssell.

Axevallaproffset Anna Forssell hade ett succéår 2010 då hennes hästar sprang in över 1,9 miljoner kronor. Under förra året dominerade Global Noble bland de tvååriga hästarna och blev i fredags utsedd till Årets tvååring på hästgalan på Rondo i Göteborg. Tjejen bakom stjärnhästen är just Anna Forssell som nu bestämt sig för att satsa vidare.

För några veckor sedan var Forssell på Jim Fricks gård utanför Stockholm och blev förtjust i gården. Därför har 31-åringen nu bestämt sig att satsa på Solvalla. Då Jim Frick kommer avveckla sin rörelse flyttar Forssell in på gården och de hästägare hos Frick som är intresserade av att ha hästar kvar på gården får Forssell som tränare till sin häst.

– Jag vill utvecklas och jag har gått och funderat och tror att det här är en himla chans. Det känns inspirerande, först var jag lite nervös och funderade hur jag ska klara det här. Det blir mycket när man ska flytta men det är bra folk där uppe och jag kommer anställa några som jobbat hos Jim tidigare, säger Forssell.

Flyttlasset går i början av mars och meningen är att Forssell till en början bara ska flytta sina starthästar och fortfarande ha kvar lite unghästar på Axevalla.

– Det blir nog smidigast om tvååringarna stannar kvar här i Axevalla. Jag har personal som är injobbade här och vet exakt hur jag vill ha det, så jag litar på dem. Annars får jag väl sitta och köra bil på nätterna.

Vad är det som lockar med Stockholm och Solvalla?

– Det största är att det är en halvtimme till Solvalla istället för fyra timmar. De kör trav flera dagar i veckan och med bra pengar, man kan inte jämföra Solvalla med någon annan bana. Jag är inte bunden någonstans och när den här möjligheten dök upp så tog jag den.

– En del tycker att det är självklart att man ska satsa, men en del funderar på varför man flyttar. Det har fungerat mycket bra och det kommer fungera mycket bra i fortsättningen också, jag var att det går att träna hästar där. Det är många bra hästar som tränats på den gården och det är ett jättefint ställe med bra förutsättningar. Det finns en rundbana, rakbana och skogsslinga.

”Vill inte bo i en box”

I och med Forssells ankomst till Solvalla får banan en ny kvinnlig tränare. Nu får Forssell slåss mot tjejer som Ulrika Wällstedt och Catarina Lundström.

– Jag har inte haft så mycket kontakt med dem på Solvalla, jag är lite dålig på att prata i telefon. Men jag pratade snabbt med Tore (Fyrand) i helgen och han verkar jävligt bra, jag ska snacka mer med honom sen.

Vart ska du bo?

– Jag försöker hitta någonstans att bo, det måste gå i lås först. Jag vill inte gärna bo i en box, även om det säkert skulle gå, säger Anna Forssell med ett skratt.

”Spännande med en lovande tränare”

Solvallas travbanechef, Tore Fyrand, är mycket positiv till det nya tillskottet på banan.

– Vi vill gärna ha nya tränare och det är spännande med en kvinnlig och lovande tränare. Det känns riktigt bra att Anna väljer oss och hon är hjärtligt välkommen, säger Fyrand.

ARTIKELN HANDLAR OM