Stjärnans facit: Inte vunnit på ett halvår

Så ska Robert Bergj vända den negativa trenden – har tio hästar till start

TRAV

Rekordår i fjol med 23 miljoner inkört.

Men på V75 har Robert Bergh inte vunnit på ett halvår.

Nu ska den trenden brytas och han har laddat rejält inför V75 på hemmaplan.

– Jag har flera som kan vinna med lite flyt, säger Bergh till Trav365.

Bergsåkerstränaren hade ett succéår i fjol och slog rekord på löpande band. Stallets hästar vann 213 lopp och sprang in 23 miljoner kronor. Det nya året har börjat lika strålande med redan miljonen inkört och en segerprocent på 27 procent.

– Vi håller samma tempo som vi avslutade fjolåret i, säger Robert Bergh.

– Det gick otroligt bra hela förra året och vi hade även en riktigt bra spurt. Inte ens i november kunde jag gissa på att vi skulle köra in 23 miljoner totalt, menar han.

Har 100 hästar

Det goda resultatet avspeglas också i boxarna. Robert Bergh har drygt 100 hästar i träning och säger själv att hästmaterialet aldrig har varit så bra som nu.

– Det ser bättre ut än någonsin, det kan man lugnt säga. Jag har förvisso inte någon topp eller någon riktig reklamhäst i högsta klassen som de tidigare åren, men å andra sidan har jag aldrig haft en sådan här bredd.

– Jag har exempelvis 35 nyblivna treåringar och 24 tvååringar. Ett sådant antal av unghästar har jag aldrig varit i närheten av tidigare. De är välstammade och känns jäkligt bra överlag. De senaste fem, sex åren har jag bara haft ett tiotal unghästar varje år och ändå har vi varit med i de stora loppen. Många har trott att jag har haft mycket unghästar men så har det inte varit. Så det här känns som ett grymt bra läge, menar Robert Bergh.

Inte vunnit på V75

Men trots de goda resultaten var det länge sedan han vann på V75. Faktum är att Robert Bergh inte har vunnit på V75 sedan den 31 juli då Putte Topline segrade. Bergh har dock en klar teori om vad det beror på.

– Jag har lagt om matchningen lite på många av mina hästar. Om man tar hästar som Staro Cold Carat och Regine d’Inverne exempelvis så är sannolikheten större att jag kör in mer pengar i Frankrike än att köra i V75. Det har varit lite så att mina bästa hästar inte har startat i V75 utan i Frankrike. På vägen dit har de startat i V65-lopp på Bergsåker eller på andra banor.

– Jag vet att V75 är bästa reklampelaren men jag kör ofta in mellan 200 000 och 250 000 kronor varje fredag på Bergsåker. Då måste jag vinna två V75-lopp för att köra in samma pengar och istället för att åka till Mantorp eller Jägersro med allt vad ett sådant pådrag innebär med tuffa resor har jag istället matchat hästarna i V65-lopp på hemmaplan.

– Det blir mindre reklam för mig att vinna V65-lopp på norrlandsbanorna men jag hade heller aldrig kört in 23 miljoner förra året om jag bara valt att starta på V75. Jag är nöjd med mitt matchningsprogram och hade jag stått över Frankrike och V65 hade jag inte kommit upp i mina rekordsiffror. Så summan av kardemumman är att det har varit så bra pengar i Frankrike för att inte åka dit och då har jag valt det istället för att ligga och trycka på V75.

Tio hästar till start

Inför lördagens V75-omgång har Robert Bergh laddat ordentligt. Han har tio egentränade hästar till start på hemmaplan och flera bra chanser på förhand.

Här nedan rankar Bergh i tur och ordning sina hetaste V75-chanser.

– Amour Ami (V75-3) är min klart bästa chans. Han har ett perfekt läge, är snabb ut och distansen passar bra eftersom hästen är stark. Han var extremt tunt jobbad inför comebacken senast och bör gå framåt rejält med loppet i kroppen. Jag har bra tro på att hålla upp ledningen och i så fall kör jag i spets. Det enda som kan vara lite oroande är att innerspåret har varit dåligt på Bergsåker de senaste månaderna. Det är knappt någon som har vunnit från ledningen men senaste tävlingsdagen var innerspåret klart bättre. Är banan som senast ska han ha bra chans, säger Bergh.

– Trotteur (V75-7) har gjort det jättebra på slutet och har toppform. Hästen känns väldigt fin och det var synd på det dåliga läget. Kan ju bli svårt att komma till med spår långt ut över kort distans. Men jag tycker att han är så pass bra nu att han kan duga om han kommer till. Jag ser det som min näst bästa chans.

– Staro Cold Carat (V75-1) har bra form och spurtade bra senast. Jag tycker att han fungerar fint bakifrån också och det här ser ut som ett rimligt lopp för hans del. Han ska räknas tidigt och klaffar det med positionerna kan han vara med i striden.

– Slevin Kelevra (V75-6) är inte helt lätt att få iväg felfritt från springspår så det kan vara ett frågetecken här. Det är lite konstigt för annars är han normalt sett stabil. Han har varit ute på dåliga banor på slutet och det kan ha varit en förklaring till galopperna. Annars känns hästen bra och felfri tror jag att han gör ett bra lopp här. Då tycker jag också att han ska kunna vara med i matchen och ha chans.

– Staro Dow Jones (V75-6) gjorde ett bra lopp senast och har även gjort starka insatser innan dess även om han inte har haft rätta flytet alla gånger. Nu har han ett bra läge och är rätt så snabb ut. Jag tycker att han har form och kunnande för att vara långt framme, säger Robert Bergh om sin femte bästa chans på V75.

ARTIKELN HANDLAR OM