Ranelid: Travet är en fantastisk sport

Foto: Carolina Byrmo.
Björn Ranelid, med sin danspartner Maria Lindberg och Frank Andersson med sin danspartner Charlotte Sinclair.
TRAV

Frank Andersson lockar Let’s Dance-stjärnorna in i travet.

Förra veckan fick Anders Bagge blodad tand när duon vann på V75.

Senast i raden är Björn Ranelid som tillsammans med Frank bjuder på ett V75-tips.

– Travet är en fantastiskt fin sport och jag ser fram emot att få lära mig mer, säger Björn Ranelid till Trav365.

Let’s Dance håller på att utvecklas till rena travskolan.

Mellan dansträningspassen har travälskaren Frank Andersson lockat med sig sina kamrater in i hästsporten. Förra veckan satsade han och Anders Bagge varsin tusenlapp på V75 och fick fem rätt. I onsdags drog Frank med sig Alexander Rybak och respektive danspartner till Solvalla och vann 10 000 kronor. Därtill är Jessica Almenäs programledare för travprogrammen i TV4 och även framgångsrik hästägare.

– Det snackas mycket trav på träningarna nu och det är kul. Vi har en härlig gemenskap allihop och det är god stämning. Jag har märkt att fler och fler har blivit intresserade av travet. Framförallt efter den lyckade kvällen i onsdags. Vid nästa besök på Solvalla lär vi garanterat bli ännu fler som åker ut, säger Frank Andersson till Trav365.

Nära storvinsten

I lördags var Frank och Anders Bagge nära att vinna stora pengar på V75. Sju rätt gav 1,3 miljoner kronor och de båda lyckades pricka in fem rätt. I sina tips på Trav365 varnade de bland annat för skrällen Nouvelle Pelle som vann till 14 gånger pengarna.

– Vi var rätt ute och i loppen vi missade kom våra hästar tvåa och var inte långt efter. Vi fick i alla fall tillbaka insatsen och Bagge tyckte att det var skitkul. Han sa direkt den här veckan att han vill spela igen.

– Även Alexander Rybak tyckte det var roligt när vi var på Solvalla i onsdags. Han hade aldrig varit på trav tidigare men gillade inramningen runtomkring. De gjorde även Charlotte Sinclair och Malin Johansson som var med. Båda två vill följa med igen nästa gång och det har även Jessica Almenäs sagt att hon ska göra, säger Frank Andersson.

Den flerfaldige världsmästaren i brottning är delägare i stjärnhästen Red Hot Dynamite som har sprungit in fem miljoner kronor. Nu är det inte omöjligt att det blir fler hästar framöver.

– Bagge har sagt att han är intresserad av att köpa en travhäst. Han gillar djur och verkar ha fastnat för travet nu så det är kul. Vinner vi framöver kommer vi säkert att göra det. Då ska jag även försöka locka med några fler i så fall, säger Frank.

”Fantastiskt fin sport”

En av dem kanske kan vara Björn Ranelid. Succéförfattaren håller nu på att invigas i travsportens värld. Mellan repetitionerna inför fredagens Let’s Dance har han och Frank snackat V75. De har komponerat ett V75-system och bjuder Trav365 på sina bästa tips inför lördagens omgång på Bergsåker.

– Travet är en fantastiskt fin sport som jag ännu inte kan så mycket om. Frank håller på och introducerar mig i travet och jag ser fram emot att få lära mig mer. Det verkar vara en fascinerande värld, säger Björn Ranelid till Trav365.

– Hästar är underbara djur och jag brukar säga till min fru Margareta att det är människans bästa vän. Mina kamrater i Let’s Dance talar mycket gott om travsporten och det lär ha varit ett lyckat besök på Solvalla i onsdags.

– Jag har ett pressat schema nu med Let’s Dance och många föreläsningar runt om i landet. Men jag hoppas kunna få till ett besök på Solvalla framöver. Det vore en ren glädje att få komma dit och titta på fina hästar och spela litegrann.

När det gäller lördagens V75-system poängterar han dock:

– Frank har stått för det mesta av kunskaperna men jag hoppas att jag har bidragit med något.

Hur känns det annars inför Let’s Dance?

– Det är ju spännande som det brukar vara men också väldigt svårt. Det känns bra och det finns inga gömställen inom det här utan det är bara hård träning som gäller. Jag hoppas att det går bra och det tror jag även att det gör på V75, säger Björn Ranelid.

”Kommer inte ske”

De senaste veckorna har varit turbulenta för Ranelid. Han har bland annat varit i blåsväder med Svenska akademien. Ranelid uppmanade ledamöterna i Svenska akademien att ge sig ut och dansa. Uttalandet retade gallfeber Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska akademien.

På akademiens blogg skrev han:

”Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas”.

Ranelid har känt sig kränkt av uttalandet och har krävt att Akademiens ständige sekreterare ska be om ursäkt.

– Det han skriver i sin blogg betyder ju att han vill att jag ska sluta skriva. Klart att jag blir oerhört kränkt och ledsen när han säger så om mig. Jag kräver en ursäkt, sa Björn Ranelid till Nöjesbladet förra tisdagen.

Får stöd

Nu får Ranelid stöd av nyvunna vännen Frank Andersson.

– Jag stödjer Ranelid rakt ut till hundra procent. Det finns alldeles för lite humor i Svenska akademien, det råder ingen tvekan om det, säger han.

När det gäller V75 på Bergsåker säger Frank.

– Vi har hittat två bra spikar så nu jäklar ska vi ta miljonerna.

FAKTA

Björn Ranelid och Frank Anderssons V75-system

V75-1: 3, 4, 5, 7, 10

V75-2: 2, 6, 9, 12

V75-3: 1 Amour Ami

V75-4: 3, 4

V75-5: Alla 15 hästarna

V75-6: 1, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12

V75-7: 12 Staro Dixieland

Systemet är på 4100 rader.

ARTIKELN HANDLAR OM