Blev allvarligt skadad – nu är stjärnan tillbaka

Foto: ALN
Marcus Öhman och Hot Tub.
TRAV

Miljonhästen Hot Tub skadades allvarligt och karriären var i fara.

Men stjärnhästen lyckades komma tillbaka och nu startar han på V75 på hemmaplan.

– Det här är en häst som har betytt väldigt mycket för mig, säger tränaren Marcus Öhman.

Montéstjärnan Hot Tub har varit otursförföljd de senaste åren. Först skadades han allvarligt under ett lopp i Frankrike 2008. Hästen fick en allvarlig blödning i böjsenan och tränare Marcus Öhman tvingades ta hem sin stjärna från Frankrike för vila.

Hästen kom tillbaka året därpå, men i januari 2010 drabbades topphästen av ännu en skada. Hot Tub var ute i ett lopp i Frankrike, men efter tävlingarna visade det sig att hästen var skadad igen. Ännu en gång fick hästen åka hem till Sundsvall för vila.

Men Hot Tub lyckades komma tillbaka till tävlingsbanan åter igen – och vid helgens V75-tävlingar på Bergsåker gör han sin fjärde start sedan comebacken.

Mer osäker

Trots alla problem har tränaren Marcus Öhman aldrig gett upp hoppet.

– Det var en allvarligare skada första gången, han kom tillbaka men drog på sig en ny skada i Frankrike. Första gången var jag mer osäker eftersom det var en allvarligare skada. Han fick en lång konvalescens efter den första skadan och fick stå i box några månader och sedan konvalescensträning. Det här är skador som gör att det inte går att stressa med träningen, säger han.

Tror inte på chans

Inför lördagens start på V75 på Bergsåker ligger tränaren lågt.

– Han har tränat på bara och det verkar bra hemma. Men han har ingen chans på lördag, han får köras lugnt och får ett lopp i kroppen. Han har varit borta så länge så han behöver starta för att få lite fart i benen. Han är lite seg i kroppen, hästen har gjort några starter, men han letar formen, berättar Öhman.

I den senaste starten var det tränaren själv som körde, men nu låter han Torbjörn Jansson sitta upp i sulkyn.

– Hot Tub är så van mig så det är bättre att någon annan kör. Han tar i lite bättre när det är andra kuskar. Jag kör han hemma i träningen så han känner mig så väl.

Kanske monté

För Marcus Öhman är Hot Tub stallets stora stjärna och genom åren har han sprungit in över sju miljoner kronor.

– Det är häst som har betytt mycket för mig. Vi får se om han fortfarande tycker att det är roligt. De skador som han har fått har han fått av montén, vi väntar några månader till och provar. Vi får se i sommar om det kan bli aktuellt med monté. Nu får han springa hemma i Norrland i några lopp.

ARTIKELN HANDLAR OM