Hultmans succé: Kan ta sjätte raka på V75

Har vunnit gulddivisionen fem gånger – har toppchans på lördag

Foto: Kanal 75/Foto-Mike.
Marshland och Örjan Kihlström.
TRAV

Han är uppvuxen i samma hagar som en av förhandsfavoriterna i Prix d´Amerique.

På lördag drar Maharajahs kullkamrat Marshland till Bergsåker i jakten på årets andra seger i gulddivisionen.

Marshland spelar i en lägre division men gör det bra där.

– Det är klart att det ser bra ut för hästen på lördag, säger Tommy Berghagen i Stefan Hultmans stall.

Maharajah och Marshland kommer båda från stuteriet Menhammars m-kull från 2005, som föddes på Ekerö utanför Stockholm.

Maharajah blev som bekant den bättre tävlingshästen av de två. Efter succén i Frankrike på söndagen seglar hästen upp som en av förhandsfavoriterna i världens tuffaste travlopp Prix d´Amerique.

– Det är nästan så att hela världen ligger på efter segern, men så ska det vara också. Det här är kul, säger Tommy Berghagen från stallet.

Vi styr in honom på lördagens V75-start på Bergsåker.

Marshland vann guldloppet i Karlstad den andra januari. Örjan Kihlström satte allt på ett kort i starten då och tog sig till ledningen med Marshland.

Det blev en lätt väg till mål. Örjan Kihlström fick bestämma tempot som han ville och stack enkelt undan på upploppet med Marshland.

Blir det samma visa nu på lördag frågar man sig. Sexåringen möter inget hårdare motstånd och har dragit ett hyfsat spår sex bakom bilen.

– Han är kvick ut men om det blir laddning eller inte är det ingen idé för en annan att spekulera i. Örjan brukar ju sköta den taktiska dispositionen på bästa sätt. Det verkar vara ett lämpligt motstånd på lördag i alla fall och visst ska hästen ses med vinstchans, säger Tommy Berghagen.

Toppspurt över lång distans

Gösta Bergengrens minneslopp, V75:ans tredje avdelning, avgörs över 2640 meter.

Trots att Marshland startat 39 gånger i karriären har det bara blivit två försök över den långa distansen. Uttagningslopp och final i derbyt 2009 slutade med två andraplatser. Vem som vann derbyt det året? Maharajah.

– Det verkar som han behärskar även 2640 meter utan några som helst problem. Marshlands slutstöt i derbyt var ju femstjärnig då han avslutade på ett jäkla snyggt sätt.

Hur är formen?

– Den är fortsatt fin. Det var trevligt att han fick vinna senast efter att ha hållit bra form en längre tid. Han hade dragits med en hel del dåliga startspår en tid innan och det blev full utdelning direkt då han fick ett bra utgångsläge. Det är ju faktiskt så att det är svårt att vinna från dåliga lägen på den här nivån.

Vad säger du om Marshlands vinstchans?

– Det känns som att det är ett lämpligt motstånd för honom att möta och det är klart att han måste räknas som en bra segerkandidat den här gången också. Han klarar hård bana och har visat att han duger i eliten, säger Tommy Berghagen, talesman för stallet som har chansen att ta hem den sjätte gulddivisionen på raken på lördag.

Mikael Wikner / Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM