Hultman: Jag räds ingen häst i världen

Foto: MARIA HOLMÈN/KANAL75
TRAV

Stefan Hultmans har planerat Prix d'Amerique extremt noggrant.

Om mindre än tre veckor ska Maharajah vara i toppform – och vinna världens tuffaste travlopp.

– Om Maharajah plockar fram hela sitt register kan han möta vem som helst, säger Hultman som även förtydligar hur Maharajah ska gå balanserad i Prix d'Amerique.

Prix d'Amerique närmar sig med stormsteg och nu återstår bara den sista finslipningen för Stefan Hultman med Maharajah. På söndag startar hästen i Prix de Belgique som är ett förberedande lopp inför det stora slaget sista helgen i januari.

Meningen är att Maharajah ska få ett lopp i kroppen och känna på banan. Ända sedan Maharajah vann Derbyt i september 2009 har Stefan Hultman matchat sin häst mot Prix d'Amerique. Flera franska superstjärnor bjuder upp till kamp och fransmännen gör allt för att förstöra för Maharajah. Men trots det tuffa motståndet är Stefan Hultman mycket optimistisk angående chanserna i det som kallas världens tuffaste travlopp.

– Jag vill att Maharajah ska se ut som när han vann Derbyt, men han ska vara lite bättre. Då tror jag att han kan vinna Prix d'Amerique. Jag tittar på alla motståndare på ATG-live och följer med så mycket jag kan. Jag har sett många av de franska hästarna och det är väl Ready Cash som ser ut som den värste motståndaren. Egentligen är det Örjan Kihlström (kusken) som ska kolla på motståndarna för jag kan inte styra någonting, men jag gillar att hålla koll på grejerna. Vi har planerat det här länge och nu får inget oförutsett hända. Vi har halkat av vägen flera gånger men nu är vi med på banan igen, säger Stefan Hultman.

Tror du att han vinner Prix d'Amerique?

– Det går inte att säga att han ska vinna, det är mycket som ska klaffa och det är oerhört små marginaler. Det räcker med att två hästar krokar ihop framför och vi är borta. Men presterar han på topp, visar han hela sitt register, så kan han möta vem som helst. De dagar han är på topp är han fruktansvärt bra.

Hultman: Vi kör med bakskor

Stefan Hultman har länge pratat om att för första gången testa sin häst barfota i Prix de Belgique för att sedan även köra med den balansen i Prix d'Amerique. Många har därför trott att Maharajah ska gå barfota runt om, utan skor på alla fyra hovarna. Men så blir det inte. Maharajah kommer tävla barfota fram, inget annat.

– Jag har kanske varit lite otydlig då jag sagt barfota, för med det har jag menat barfota fram. Han kräver fäste i sitt baksteg och det ska bli kul att få köra honom barfota fram på Vincennes bana som jag tror passar honom som handen i handsken. När han inte varit riktigt fräsch har han sprungit och slagit sig, det förhindrar man med barfota fram. Han blir då snabbare i framsteget samtidigt som han får rejält med fäste bak. Skorna bak gör att man stoppar baksteget lite så han får bättre plats. Jag körde utan skor runt om i ett jobb, då var han inte helt perfekt. Sedan körde jag barfota fram och pang, det var perfekt. Nu ska vi ner i lejonkulan och tampas. Då behöver ”Marre” gå med optimal balans, säger Stefan Hultman till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM