Så ska tränaren slå rekord 2011

Proffstränaren om planerna och chanserna på V64

TRAV

Tidig träning och snabba resultat.

Per Engblom har sin träningsfilosofi klar.

Efter fem säsonger i Sverige hoppas han få sitt bästa år hittills 2011.

– Jag har haft som mål att få fram en stjärna som kan lyfta stallet och nu tror jag att jag har honom, säger Engblom som startar fyra hästar inom onsdagens V64-omgång på Solvalla.

Foto: Kanal 75
Per Engblom.

Som son till professionelle tränaren Raoul Engblom har han travsporten i blodet.

Men Per Engblom har gått en annan skola än sina svenska kollegor.

I USA, under fem år hos demontränaren Jimmy Takter. Som "second trainer" fick han mycket ansvar och var med om att vinna flertalet storlopp med superstjärnor som Moni Maker, Kadabra och Tom Ridge.

Nu har det gått fem år sedan Engblom flyttade hem till Sverige och tog ut tränarlicens.

Efter flera säsonger som privattränare åt stall Tilly står han numera på egna ben med 33 hästar i stallet.

– Jag måste säga att jag jättenöjd med resultatet totalt sett sedan vi flyttade hem. Tilly-åren var riktigt bra och min egen rörelse har blivit bättre och bättre. Det som gläder mig mest är de svar jag fått på unghästsatsningen. Jag jobbar lite annorlunda än många andra tränare och tycker att jag fått bra respons från kunderna på det.

Mer prispengar på Solvalla

Unghästsatsning var det. Att Per Engblom gillar att träna och starta sina hästar tidigt är logiskt med tanke på hans skolning; i USA kretsar hela travsporten kring tävlande med två- och treåringar.

– Jag jobbar på det sätt som jag har lärt mig och alltid har gjort. Nu ska jag inte säga att jag är unik på något sätt, det finns andra som arbetar liknande, men en skillnad mot stortränare är att jag gnuggar mina hästar själv från början. Medan de stora ofta har hästarna hos andra tränare som ettåringar så kör jag in mina från grunden. Årets tvååringar är redan i full träning, då blir det snabba resultat och svar på vilka som är värda att satsa på vilket jag tror att hästägarna uppskattar, säger Per Engblom.

Att Solvalla i dagarna beslutat att höja prispengarna för 2011 med över tio procent, från 126 till 141 miljoner, välkomnas naturligtvis banans tränarkår. Att Engblom gärna ser att mycket satsas på de yngre är inte oväntat, men fullt så kategorisk är han inte.

– Jag brukar starta 75 procent av hästarna som tvååringar så naturligtvis skulle det passa mig om det blev betydligt mer pengar i de loppen. Men i sådana fall måste vi också ha bättre kvalitét på tävlandet och inte som i dag att många lopp inte ens blir fulla.

– Personligen tycker jag att man borde satsa på ett nytt insatslopp för tvååringar, med höga prispengar och där hästägarna är med och betalar. Framförallt borde det finnas ett sådant lopp för enbart ston.

En häst för de riktigt stora loppen

Mer än halva stallet, 17 hästar, är nyblivna treåringar. Här finns också hästen som Engblom hoppas ska bli hans största stjärna sedan han återvände till Sverige.

Italienskfödde Oasis Bi slutade i november tvåa i storloppet Gran Criterium i Milano och tjänade över 400 000 kronor på ett bräde.

– Han vintertränas för fullt och kommer förmodligen att årsdebutera här hemma. Men sedan siktar vi mot Italien där han har mycket mer pengar att tävla om. Det är en stor och stark häst som jag hoppas kan vara med i de riktigt stora loppen under säsongen. Förhoppningsvis kan han bli den stjärna som jag saknat.

Av de svenskfödda hästarna i samma kull är det 3 Alfas Diamond som utmärkte sig mest i fjol med två segrar och sex placeringar bland de tre främsta på åtta starter.

Han tillhör favoriterna i Zoogins lopp (V64-5) med 100 000 kronor till vinnaren.

– Han var sjuk i starten på Åby näst senast. Därför var jag extra nöjd med honom senast. Han spurtade mycket starkt och gjorde nog sitt bästa lopp i karriären. Det är en väldigt tidig, rapp liten häst som kommer att få starta på under våren och den här uppgiften ser passande ut. Vi får se hur vi lägger upp taktiken från början, han går bra i ledningen, och jag blir inte alls överraskad om han vinner.

I samma lopp startar även 8 Rally Sven som gjort lika många starter, men väntar på första vinsten.

– Han har haft otur i loppen och fått dålig utdelning. Kapacitetsmässigt är han inte sämre än min andra häst, men tyvärr fick han åter ett tråkigt startspår. Därmed är Alfas den hetare den här gången, men tror mycket väl att Rally Sven kan spurta in som trea-fyra.

Rix-hästen överraskar?

9 Victor Bris (V64-1) kom till Per Engblom för ett drygt år sedan och drar som nioåring upp medelåldern i stallet rejält. Han har nu gjort fem starter efter långt uppehåll och inte vunnit sedan sommaren 2009.

– Insatsen näst senast var ett stort fall framåt och jag hade en del förhoppningar inför förra starten. Då blev det mesta fel, han hamnade trots ett bra läge som fyra på innerspår samtidigt som tempot var väldigt lågt. Det gillar han inte, utan tycker bara det är roligt då det är full fart hela vägen. Nu är han ute på lite för lång distans och får försöka följa med till en fin slant.

Sist ut i Englunds V64-kvartett är 4 Zefyra B.A. - Stockholms representant i Rixallsvenskan i fjol som såldes för 100 000 kronor på Rix-auktionen i november.

– Jag hade samlat ihop ett gäng av ägarna för att försöka behålla hästen, men tyvärr räckte inte pengarna. Nu hade jag gjort klart att flytta henne åt den nye ägaren när han ringde och berättade att han ville att jag skulle fortsätta att träna. Det var förstås snopet för de tidigare ägarna, men tacksamt för mig att få behålla hästen och samtidigt en ny kund, säger Engblom som gav Zefyra B.A. två månaders vila under slutet av fjolåret och säger att storformen är på gång.

– Hon gjorde en mycket bra comeback och gick för fullt över mål trots vida spår till slut. Senast blev fast när kusken valde att sitta kvar och hade mycket krafter sparade. Jag hoppas att hon ska gå framåt ytterligare och blir inte förvånad om hon är långt framme här. Hon kommer att gå med öppet huvudlag för första gången för att minska risken för galopp i starten.

Robin Johansson/Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM