Hemliga planen: Flyger ner expert

Stefan Hultmans kallar in hästmassören Mikael Nyqvist för att behandla Maharajah inför storloppet Prix d’ Amerique.
TRAV

Här är Hultmans plan för att Maharajah ska vinna Prix d’ Amerique.

Nästa vecka flygs hästmassören Mikael Nyqvist till Frankrike för att massera Hultmans stjärna inför storloppet.

– Jag kommer att massera Maharajah två eller tre gångar innan loppet, säger han.

Stefan Hultmans stjärna Maharajah är det svenska hoppet inför årets upplaga av Prix d’ Amerique. Hästen vann en imponerande seger i söndagens storlopp Prix de Belgique. Nu laddar hästen och tränaren Stefan Hultman för storloppet Prix d’ Amerique som avgörs sista helgen i januari.

Hästen kommer gå några jobb och nästa vecka kommer Hultman att flyga ner hästens massör, Mikael Nyqvist från Åland, för att stjärnan ska vara i toppform inför starten.

– Jag åker nästa vecka, på onsdagen och blir kvar till på måndagen efter loppet. Jag ska massera Maharajah, det här har vi planerat sedan länge, säger han.

Behandlat flera stjärnor

Mikael Nyqvist har arbetat åt Hultman sedan flera år tillbaka och hjälpt honom med flera av hans stjärnor.

– Jag har masserat Maharajah under hela hans karriär. Jag har masserat Hultmans tävlingshästar Jaded, Triton Sund och Never Again. Det jag jobbar med är massage, laserterapi och lite kiropraktik, berättar han.

Hur går behandlingen till?

– Jag jobbar med att hålla muskulaturen smidig och elastisk. Muskulaturen har en stöddämpande effekt och har du spända muskler så har du nedsatt stötdämpning och då får du problem med leder och senor. Det är oftast ren förebyggande vård när du håller på med massage och stretch. Om hästen har spänningar eller låsningar i musklerna kan man använda kiropraktik för att få avslappnande effekt i muskulaturen, säger han.

Snabbjobb och massage

Enligt Mikael Nyqvist kommer Hultman att varva träning med massage för stjärnan.

– Jag kommer att massera Maharajah två eller tre gånger nu innan loppet. Jag får ju känna efter hur han känns. Han ska gå snabbjobb på tisdag och jag ska åka ner på onsdagen så får han massage följande dag. Han ska gå ett lättare jobb på torsdagen och så ska han masseras på fredagen.

Chans att vinna

Mikael Nyqvist kommer att stanna kvar på Vincennes för att se Maharajah i Prix d’ Amerique och han tror på bra chans.

– Som det såg ut i söndags så var det positivt under hela loppet. Allt gick som man kunde önska sig. Men det är klart att Prix d’ Amerique är det stora loppet som fransmännen satsar på. De preparerar ju flera månader för det här loppet. Prix d’ Amerique är ett speciellt lopp och det satsas och körs hejvilt. Men Maharajah har visat att han klarar av det här, han har möjlighet att vinna det här och jag hoppas att han gör det.

ARTIKELN HANDLAR OM