Favorit – då sviker publiken Maharajah

Foto: KANAL75
För tio år sedan var det stort svenskintresse under Prix d'Amerique-helgen. Men när Maharajah i år har segerchans stannar fansen hemma.
TRAV

För första gången på många år har Sverige en het vinstchans i Prix d'Amerique.

Då sviker de svenska travfansen Maharajah och Stefan Hultman.

– Folk har slutat att åka på trav, jag är glad om jag får det att gå ihop, säger researrangören Nils ”Nilox” Lagerström.

Foto: ALN
Nils Lagerström.

På söndag avgörs världens största travlopp Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris med fem miljoner kronor i förstapris. För första gången på många år startar en svensk häst som förhandsfavorit och förväntningarna från de svenska travfansen är enorma på Stefan Hultman och Maharajah.

”Vi gamla stötare som åker”

Över 40 000 personer beräknas följa Prix d'Amerique på Vincennes på söndag men Stefan Hultman ska inte räkna med något jättestöd från svenskt håll. Nils ”Nilox” Lagerström, som arrangerat resor i över 30 år, berättar för Trav365 att intresset är svalt. Han arrangerar flera olika typer av resor till Frankrike i helgen men enbart ett 50-tal personer har visat intresse.

– Folk har slutat att åka på trav, hade det här varit för tio år sedan hade jag haft med mig 180-200 personer, nu får jag vara glad om jag får med mig 50 personer. Folk har lärt sig att man får bra information om man kollar på nätet, varför ska jag pröjsa 10-15 000 för en resa? Det kan jag lira för istället. Det är vi gamla stötare som åker, de som åkt med mig i 20 år. Det kommer inga nya längre, säger Lagerström om den mörka trenden.

Hur många svenskar tror du besöker Vincennes på söndag?

– Det har jag inte en blekaste aning om kan jag säga, men jag märker på de andra resebolagens priser att de också börjar känna av det. Det är fel bransch att vara i.

Tjänar du mycket pengar på resorna?

– Nej, det jag inte påstå. Man får vara glad om man får det att gå runt, säger Nils Lagerström till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM