Kihlström: Jag vågar inte flyga på söndag

Foto: KANAL75
TRAV

I 16 månader har Maharajah matchats mot Prix d'Amerique.

Nu får inget gå fel – och kusken Örjan Kihlström ställer in V75 på lördag enbart för att ladda inför söndagens storlopp.

– Jag vågar inte åka på söndag morgon, jag vill inte ta någon risk att planet blir inställt, säger Kihlström.

Solvallatränaren Stefan Hultman har planerat Prix d'Amerique in i minsta detalj under det senaste året och om fyra dagar avgörs världens tuffaste lopp på Vincennes travbana i Paris.

Maharajah startar som förhandsfavorit och pressen från de svenska travfansen är stora. Örjan Kihlström, som ska köra Maharajah i Prix d'Amerique, avstår V75 på lördag enbart för att inte missa loppet på söndag.

”Finns risk för strul”

Kihlström flyger till Frankrike på lördag för att kunna ladda upp på bästa sätt.

– Jag vågar inte åka på söndag morgon, det finns risk att det blir strul med flyg på söndag och den risken vill jag inte ta så jag åker på lördag för att vara säker på att komma dit. Skulle jag ha kört på Halmstad hade jag kunnat flyga från Köpenhamn på söndag morgon, men det var bara ett plan som gick då och om det hade ställts in hade jag ingen reservplan, säger Kihlström.

Maharajahs förberedelser inför Prix d'Amerique har varit perfekta och för några veckor sedan vann han Prix de Belgique i överlägsen stil. Efter loppet har fransmännen fått stor respekt för Maharajah och även Kihlström är mycket optimistisk inför söndagens höjdpunkt.

– Det känns jättebra, det känns så bra som det kan göra men sen får vi se hur det går. Allt verkar jättebra med hästen och det är det viktigaste. Sen gäller det bara att det stämmer för oss och att vi har den tur man behöver i loppet. Det är 18 hästar med och det är mycket som kan hända, men vi får hoppas att det klaffar.

Hur mycket tänker du på loppet?

– Man tänker på det ofta, sen blir man påmind ofta, både av media och andra människor. Alla man träffar pratar i princip om det och har kommentarer. Man kommer in på det väldigt ofta, men det är bara roligt. Det är det här man drömmer om att få vara med och tampas i Prix d'Amerique.

”Lite hetare nu”

Örjan Kihlström är en av världens mest rutinerade kuskar och har kört Prix d'Amerique flera gånger. 2004 var han hårt betrodd med Naglo som inte lyckades vinna utan slutade fyra. I år tror har Kihlström sin livs chans att vinna världens tuffaste, och största, travlopp.

– Naglo var hårt betrodd men det känns nästan lite hetare nu.

Är Maharajah en mycket bättre chans än vad Naglo var?

– Mycket ska jag inte säga för Naglo var riktigt bra och gjorde ett jättebra lopp. Han var fyra, men kunde ha varit längre fram om jag fått ett bättre lopp.

Är du orolig för att de franska kuskarna ska förstöra för dig?

– Nej, det är lika för alla och jag är inte mer orolig än någon annan. Det är mycket hästar och det är rörigt, både i starten och i loppet. Men det är hårt och tufft för alla, speciellt i Prix d'Amerique.

Vad har du fått för rapporter från Stefan Hultman?

– Allt verkar bra, han verkar jättenöjd Stefan så det låter bra. Han kommer säkert vara i riktigt bra form, den enda lilla oron är om han skulle åka på någon infektion men så är det alltid, den risken finns ju allt med hästarna men det får vi inte tro, säger Örjan Kihlström till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM