”Vinner vi PdA dör jag lycklig”

Foto: ALN
TRAV

Pressen på Stefan Hultman är enorm inför söndagens Prix d'Amerique.

Nu berättar Hultman om nervositeten – och hur han firar en eventuell seger.

– Helst vill jag bara gömma mig bakom ett träd, jag blir så nervös att jag blir illamående, säger Hultman.

Solvallatränaren Stefan Hultman har vunnit det mesta som travtränare, men någon seger i Prix d'Amerique har har han inte. På söndag kan pojkdrömmen gå i uppfyllelse då sexårige Maharajah startar i världens tuffaste travlopp som förhandsfavorit. Planeringen under det senaste året har varit extremt noggrann och på söndag är det meningen att Maharajah ska krossa de franska stjärnhästarna.

Stefan Hultman flyger i dag, torsdag, ner till Paris för att köra det sista jobbet med Maharjah. Efter jobbet kommer sedan Hultman stänga stallet och inga obehöriga får komma i närheten av hästen. Under onsdagen chattade Hultman med Trav365:s läsare och massor av frågor trillade in till tränaren.

”Vill stå själv och fokusera”

Inför stora lopp blir Solvallatränaren alltid nervös. Och hur det kommer kännas på söndag kort innan start kan han knappt föreställa sig.

– Jag blir så nervös att jag blir illamående, nu kommer det bli ännu värre. Jag skulle helst vilja gömma mig bakom ett träd, jag vill se loppet men jag vill stå själv och fokusera. Jag är tjock och stor så man ligger ju i riskzonen, men vinner vi dör jag i alla fall lycklig, säger Hultman.

Var kommer du stå och se loppet?

– Jag har inte bestämt var jag ska stå. Men en sak är klar, jag måste hjälpa till in i det sista i stallet. Det kommer vara extrem uppståndelse, så jag måste ge Lisa stöd. Fram till kort innan start är jag vid boxen, sen får jag se vart jag får plats.

Örjan Kihlström, kusk till Maharajah, har aldrig drivit sin häst och aldrig ryckt tussarna på hästen. Och det kommer inte bli aktuellt till helgen heller.

– Vi kommer inte rycka på söndag, det kommer inte hänga på det. Jag har nämnt det en gång för Örjan om vi ska sätta på honom urryckare. Då sa han så här: ”Varför då? Jag har inte börjat driva honom än”. Det kommer jag ta med mig i gungstolen, ett klassiskt uttryck.

Firar hemma i soffan

Förstapriset i Prix d'Amerique är fem miljoner kronor och förutom pengarna vinner man evig ära och berömmelse. De tränare och kuskar som vinner loppet brukar fira vilt på söndagskvällen – men det är inget som Stefan Hultman har planerat. Han åker hem direkt efter loppet till huset på Ekerö utanför Stockholm.

– Jag åker hem med sista flyget på söndag, det är inbokat sedan länge. Oavsett hur det går åker jag hem. Går det bra sitter jag alltid i soffan hemma med familjen, det vore strålande med en flaska Brunello-vin. Sen går första heatet klockan åtta på måndag morgon, så det blir inga utsvävningar. Oavsett hur det går på söndag blir det inga dansställen, jag somnar nog rätt så fort.

Hur stor chans har Maharajah att vinna Prix d'Amerique på en skala ett till tio?

– Åtta.

ARTIKELN HANDLAR OM