37-åringen startar halva stallet på V75

Stefan Persson är glödhet inför V75 på hemmaplan. Mest tror han på Frillan Filiokus.
TRAV

Stefan Persson är småtränaren med två superston i träning.

På lördag startar hästarna på V75 – och tränaren tror på en toppchans.

– Jag blir glad varje dag när jag träffar dem, jag kan inte sticka under stolen med att jag tror på bra chans för Frillan Filiokus, säger Persson.

Halmstadtränaren Stefan Persson hade ett succéår 2010 då hans hästar tjänade 2,6 miljoner kronor och sprang in över 20 000 kronor per start. Ett mycket bra facit för en tränare som har 30 hästar i träning varav över hälften är unghästar.

I år siktar tränaren ännu högre och hoppas kunna slå förra årets fina siffror. Och tränaren kan få en kanonstart på året då han har hela fem hästar till start på V75 på hemmabanan Halmstad på lördag. Av Perssons 30 hästar är det enbart tio av dem som startar, resten är unghästar. Det innebär att hälften av hans starthästar deltar på V75.

– Det ser bra ut i stallet, vi har fler treåringar än innan. Det är tio nyblivna treåringar i stallet och lika många tvååringar och jag är nöjd med hästarna jag har. Men man ska tänka på att det är otrolig tuff konkurrens, Lutfi Kolgjini har uppemot 60 treåringar så det är tufft. Men det är bara att kämpa och hoppas att man kan nå bra resultat, säger Stefan Persson.

”Inte vara för stöddig”

Stefan Perssons stora reklamhäst under 2010 var stoet Frillan Filiokus som gick fram som en ångvält och tjänade över en miljon kronor. Hästen avslutade förra året med att vinna en V75-final på Solvalla som inbringade 250 000 kronor. Nu har hästen fått en kortare vila och startar i V75-2 på hemmabanan.

– Hon måste ha bra chans, det kan jag inte sticka under stolen med. Hon blev behandlad i framknäna efter finalen och gick ett jobb på banan igår (måndag). Jag körde 1.18,5/2 100 meter med henne och jag var jättenöjd med henne. Hon han behöva ett sådant jobb då hon inte startat på ett tag och jag tycker det ser ut som en bra uppgift. Man ska inte vara stöddig och ha respekt för motståndet men hon är van att möta tuffare hästar och det går att köra offensivt mot sådant här motstånd. En bra chans och det är helt otroligt hur hon gått under året. Hon har egentligen inga förutsättningar för att springa fort, men hon har en jäkla inställning.

I V75-3 startar Perssons andra miljonsto, Bring Me Luck U.S. som även hon hade ett fint fjolår. Stefan Persson testade att starta henne i Italien i november men det blev ingen större succé. Nu är hästen tillbaka på hemmabanan och möter tufft motstånd i Gulddivisionen.

– Hon blev liten sliten efter Italien och fick vila efter det. Hon gick jobb med Frillan Filiokus och kändes jättebra, men hon möter betydligt tuffare motstånd än Frillan. Jag tror att Bring Me Luck U.S. behöver ett lopp innan hon kan vinna och det förvånar mig om hon duger till seger direkt.

Vem är bäst av Frilan Filiokus och Bring Me Luck U.S.?

– Det var en bra fråga, det är väldigt jämnt. Det är två helt olika hästar så jag säger pass på den frågan. Det är hur som helst två väldigt bra hästar och för mig är det två superston. Det är få förunnat för en som har 30 hästar i träning att ha så fina och bra hästar. Jag blir glad av att träffa dem varje dag, de är så trevliga och samarbetsvilliga.

”Underskattad häst”

I V75-4 har Stefan Persson två hästar till start, båda från bakspår. Från spår tio startar Gigant Slugger som kan vara en skräll för spelarna enligt tränaren.

– Det är en underskattad häst, han är ganska bra. Han kanske är allra bäst i ledningen då han är startsnabb men han har även gjort bra lopp bakifrån. Även han har gått jobb på banan och kändes jättebra. Jag tror inte att han är helt borta, det är ett öppet lopp.

Twigs Tarzan från spår tolv, har han segerchans?

– Det är en bra häst som gjorde mig lite besviken i början av karriären. Som hingst sprang han mest och grisade och gjorde allt utom att springa framåt. Men efter kastration har han blivit bättre och han är tuff och rejäl. Jag kommer köra honom med ett helstängt huvudlag och kommer han bara till räknas han. Det krävs lite tempo för mina hästar, men med lite körning ska man ta med båda.

Nyförvärv avslutar

Persson avslutar i V75-5 där nyförvärvet Tournesol inleder från spår två bakom startbilen med skicklige Johan Untersteiner i vagnen.

– Det är en rätt så bra fyraåringsmärr. Hon började bra hos Anna Forssell och vi köpte henne för tre veckor sedan. Jag har haft ögonen på henne ett tag och jag tror att det finns mycket utveckling i henne. Hon har visat bra intryck i träning men egentligen hade jag tänkt ställa av henne och bara träna. Men när vi kör om sådana här stora pengar så känns det som att man måste vara med. Jag har mitt stall bara 200 meter från banan så då gäller det att vara med. Hon är dock svårbedömd för mig och jag tror inte att hon är gynnad av 1 600 meter. Det krävs nog rejält tempo om hon ska komma in i matchen men hon har en bra kusk och ett bra läge, det kan man komma långt på. Jag hade tagit med henne på kupongen, men jag har jäkligt svårt att bedöma segerchansen.

Hur många V75-segrar ska du ta på lördag för att vara nöjd?

– He he, man får vara jätteglad om man kan vinna något lopp. Men Frillan Filiokus tror jag mycket på och blir det någon mer seger får jag vara glad, säger Stefan Persson till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM