Efter avskedet – hyllas med eget lopp på V75

Foto: ALN
TRAV

Efter 25 000 lopp och 2 600 segrar.

Vid årsskiftet tackade den legendariske travkusken Lennart Forsgren för sig.

Nu hyllas han på hemmabanan under deras V75-dag på lördag.

– Det är så klart jättestort och jag uppskattar det verkligen, säger ”kusken”.

Lennart ”kusken” Forsgren är en av landets mest rutinerade kuskar genom tiderna då han kört 25 000 lopp och tagit 2 600 segrar. I mitten av december meddelade 61-årige Forsgren att han slutar som kusk. Sista loppet körde han på Halmstadtravet den 19 december och det slutade med succé. Tillsammans med Åke Svanstedts Elitloppsstjärna Finders Keepers vann han från ledningen och avslutade karriären på bästa möjliga sätt.

Vunnit över 20 storlopp

Forsgren har varit mycket framgångsrik både som kusk och tränare. Han har vunnit mest lopp av alla Halmstadtränare genom tiderna och tagit hem över 20 stora lopp runt om i Europa, bland annat Kriteriet, Sprintermästaren och Europaderbyt. På lördag, när Halmstadtravet kör V75, kommer den legendariske kusken hyllas i samband med V75-3. Forsgren har fått loppet uppkallat efter sig – vilket han tycker är hedrande.

– Det var överraskande men det är så klart jättestort. Jag visste egentligen ingenting innan programmet kom. Jag visste att de skulle ha en avtackning, med lite grejer omkring det, men jag trodde inte att det skulle bli så här stort. När man nu slutat som aktiv så kanske man förstår hur stora framgångar man haft. Det är trots allt jag som vunnit mest med lopp av alla Halmstadtränare och tagit mest championat. Om man går igenom vilka lopp man vunnit så är det klart att det inte är lite, något har man i alla fall lyckats med. Man har så klart gjort mycket tok, det vet jag, men i det stora hela har det varit en karriär jag är stolt över. Det är stort att bara komma upp i tusen segrar, och när man som i mitt fall kommit över 2 500 segrar så är det jävligt stort, säger Forsgren.

Han fortsätter:

– Man tänker inte på det när man är aktiv, vilka lopp man vunnit och så. Det har alltid varit de större loppen som gett en kick. Så är det för alla som kör. Om man kör väldigt mycket så är vardagstravet som det är, då kör man på. Sen när de större loppen kommer så tänder man till lite extra.

”Smidig övergång”

Förutom framgångarna som kusk har Forsgren jobbat flitigt med trav i tv. Forsgren har blivit en populär expert i TV4 Sport på onsdagarna och i ATG live på lördagarna. Förutom det jobbar han med att utbilda landets travungdomar samt deltar i måldomarkonferenser runt om i landet.

– Jag har stått vid sidan i en månad nu och känner inget sug att köra lopp. Jag har mitt andra jobb så man är med i matchen lite i alla fall. Det har blivit en smidig övergång för mig, jag trivs jättebra med mitt jobb, det är fantastiskt kul.

Vem tror du vinner ”ditt” lopp på lördag?

– Ja du, det där loppet är inte enkelt att bena ut. Det känns som att Björn Goop och Åke Svanstedt har två hästar som kan vinna loppet, men det är ett otroligt svårt lopp. För mig spelar det ingen roll vem som vinner, säger Lennart Forsgren.

ARTIKELN HANDLAR OM