Proffstränaren som kör in mest pengar

Foto: Kanal 75
Ingen tränare i Sverige har kört in mer pengar eller vunnit fler tränarsegrar i år än Kari Lähdekorpi. Trots det är han inte nöjd men säger sig ha ett par fina chanser i V75:s jackpotomgång på lördag.
TRAV

Det är jackpot på V75 där 47 miljoner kronor väntar en ensam vinnare.

Kari Lähdekorpi är tränaren vars hästar vinner flest lopp och springer in mest pengar i landet hittills i år.

Med nio hästar till start på V75 är han något av en nyckelfigur.

– Jag tycker att fyra av mina har chans att vinna, säger Lähdekorpi.

Halmstadtränaren har direkt tagit kommandot i den allsvenska tränarligan. Per den 24 januari har stall Lähdekorpis hästar sprungit in knappt 1,8 miljoner kronor. Det har hittills blivit 24 segrar och en segerprocent på 19 procent. Trots att det går bra brukar Lähdekorpi sällan vara nöjd. Det är han inte nu heller och faktum är att han på slutet har startat betydligt färre hästar än han brukar göra.

– Det har gått sämre de senaste veckorna. Vi har haft så dåligt väder i tio dagar och banorna blev dåliga när det började tina. Därför har vi inte kunna träna hästarna som vi brukar, säger Kari Lähdekorpi.

Körde in 100 000 per dag

- Jämför man med november och december är det en jäkla skillnad. Då körde vi in tre och en halv miljon kronor på de månaderna och under hösten låg vi på 100 000 kronor i snitt per dag.

– Jag har inte anmält så mycket heller på slutet och bara tävlat ett par dagar i veckan. Vi har exempelvis inte startat några hästar på tre dagar och det är unikt för oss. Men nu ser banorna bra ut igen och hästarna kan tränas som jag vill.

Trots detta har du kört in 1,8 miljoner kronor och leder den allsvenska tränarligan. Är du överraskad över det?

– Nej, inte alls. Jag leder den varje år vid den här tidpunkten. Jag leder alltid fram till maj månad innan någon annan tar över. Så har det varit de senaste tio åren.

– Men det är ändå för lite pengar inkört i år och det borde ha varit mer. Det finns som jag har nämnt en förklaring och vi får nu hoppas att vi kan börja starta mer kontinuerligt. Hästarna ser i alla fall fina ut och känns bra, säger Lähdekorpi.

"De är bästa chanserna"

På lördag avgörs V75 i Halmstad som dessutom kryddas med en jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 47 miljoner kronor, enbart på sju rätt. Kari Lähdekorpi har nio hästar till start och hemmatränaren ser ut att ha flera bra chanser på förhand.

– Jag tycker att Persos Seaman och Gils Abbe (V75-1) är mina bästa chanser. Jag bedömer båda som likvärdiga och ingen är sämre eller bättre än den andra.

– Persos Seaman (V75-1) är en bra häst som visade fin form vid segern senast. Han gick då utvändigt om Ninotchka och tog ner henne på ett bra sätt. Hästen är stark och rejäl och har vunnit över lång distans flera gånger tidigare. Han ska dock helst gå på rulle och inte i ledningen. Det borde vara en bra chans och han har ju ett bättre läge än min andra häst.

– Gills Abbe (V75-1) har haft bra form länge men har haft dåliga lägen flera gånger och fått lite dålig utdelning. Nu vann han finalen näst senast och var bra. Senast var han ute på den svåra banan på Jägersro men gjorde det ändå bra från ett svårt läge. Han kan också duga om det klaffar med positionerna.

"Ska inte gå i ledningen"

Av dina övriga hästar, vilka har de näst bästa chanserna?

– Mitt Popcorn (V75-6) och Sammarco (V75-7). Det är dessa två som jag även tror kan vinna om det går deras väg.

– Mitt Popcorn går jämnt och bra hela tiden och har fin form. Bra läge här men jag vill inte att han ska gå i ledningen. Jag tror att det blir för tufft om han får press utan det är bättre att han får ett rygglopp. I så fall är han vass till slut.

– Sammarco har varit bra i tre raka segrar och det är kul att han har fått utdelning nu. Tidigare har han tränat jättebra men tävlat sämre. Nu möter han dock bättre hästar än någon gång tidigare och det är lite svårt att veta hur han står sig mot dem. Jag tror att han gör en bra insats igen och då kan han vara med i striden om det klaffar.

Finns det någon av dina övriga som kan duga?

– Karbo Cake (V75-1) går jämnt och bra varje gång men räcker nog inte. Kan ta en plats igen.

– Sembs Knockandu (V75-4) har mött vanliga hästar och gjort det bra i enkla gäng. Han har fin form och kan öppna rätt så bra men är svårbedömd nu i tuffare konkurrens.

– Mille Degato (V75-6) är bra men det går inte från spår tolv. Detsamma gäller Jerka Tilly i samma lopp som är bortlottad.

Hur sammanfattar du dina chanser?

– Jag har ingen given vinnare men fyra av hästarna har chans att duga om det stämmer. Jag skulle vara nöjd om det blir en seger, säger Kari Lähdekorpi.

Michael Carlsson /Kanal 75

ARTIKELN HANDLAR OM