19-åringens dröm – gör debut på V75

Foto: ALN
Talang Oskar Florhed hade ett succéår 2010. Nu siktar han på att slå förra årets siffror. På lördag kör han chefens Very Sober i V75-5.
TRAV

Förra året gjorde han stor succé och var nominerad till Årets komet på hästgalan.

På lördag kör 19-årige Oskar Florhed sitt första V75-lopp – och varnar lite för sin häst.

– Hästen såg jättefin ut i senaste jobbet, hon kan vara bland de tre främsta, säger Florhed om Very Sober.

Åke Svanstedt-lärlingen Oskar Florhed hade ett fantastiskt 2010 då han vann nio lopp på 71 starter och körde in över en halv miljon kronor. Florhed fick stort förtroende av sin arbetsgivare och vann bland annat flera lopp med sin passhäst Rutger Raket. Framgångarna gjorde att Florhed var en av kandidaterna till Årets komet på hästgalan för några veckor sedan. Florhed vann dock inte, det gjorde färske proffstränaren Troels Andersen.

– Förra året gick jävligt bra och det blir svårt att slå de siffrorna. Men självklart vill jag öka på med mer segrar och målet är att ta tio segrar mer än förra året, det kan bli tufft men jag siktar på det. Jag hoppas även köra in mer pengar, säger Florhed.

V75-debut

På lördag, när Halmstadtravet kör V75, gör 19-åringen debut på V75 då han kör Svanstedts very Sober i V75-5. Florheds häst inleder från spår tre bakom startbilen och kusken har taktiken klar för sig.

– Det är en stor och rejäl häst som är väldigt startsnabb så jag kommer ladda från start. Senaste galopperade hon men det var för att Åke tog upp henne men de andra gångerna man laddat med henne har hon spetsat direkt. Jag vill ha ledningen eller rygg på ledaren. Jennifer Tillmans häst (Ador le Soleil) har jag sett några gånger och den brukar rusa från start så jag vill gärna ha rygg på den. Men kör hon galopp så kan jag köra i ledningen, det är svårt att lägga upp taktiken på förhand. Hästen såg i alla fall jättefin ut i jobbet i dag när Glenn H Persson körde och jag tror att hon kan vara bland de tre främsta.

Hur ska det bli att göra V75-debut?

– Det ska bli skitskoj. Ända sedan man var liten har han drömt om att få köra på V75 och nu är man där, det är väldigt roligt. Det är inte så att jag dör av lycka, men självklart är det jättestort.

”Är hur bra som helst”

Oskar Florhed jobbar heltid i Åke Svanstedts stall. En av hans passhästar är sjuårige Beretta Avanti som startar i V75-7 från bakspår. Hästen har gjort fem starter i Svanstedts regi och vunnit två lopp. På lördag möter hästen stenhårt motstånd, men trots det tror skötaren på en mycket bra vinstchans.

– Han fick det bästa spåret för honom, han måste gå i ryggar för att fungera och blir det bara tempo kan han gå jäkligt fort sista varvet. Han är hur bra som helst den här hästen och vi kanske ska köra barfota runt om på lördag vilket kan ge en extra växel. Han är tippad trea har jag sett men det förstår jag inte. Han känns riktigt fin i träningen och jag skulle absolut strecka honom på V75-kupongen. Det får inte gå för sakta första varvet, då är det kört. Men med lite tempo blir han farlig, säger Oskar Florhed till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM