Banchefen: Han är en drömhäst för Elitloppet

Tore Fyrand.
TRAV

Maharjah, Stefan Hultman och Örjan Kihlström är favoriter i Prix d'Amerique.

En svensk seger i världens största travlopp skulle skapa hysteri.

Nu vill Solvallas chef se hästen i Elitloppet om ett halvår.

– Vinner han är han världens bästa häst, det är så klart en drömhäst, säger Tore Fyrand.

På söndag avgörs Prix d'Amerique på Vincennes travbana i Paris med fem miljoner kronor i förstapris. För första gången på många år är en svensk häst i favoritposition. Det handlar om Stefan Hultmans Maharajah som främst utmanas av den franske speedkulan Ready Cash. Förväntningarna från de svenska travfansen är enorma och Hultman har i över ett års tid laddat sin häst mot just det här loppet.

”Betyder jävligt mycket”

De franska travfansen har fått respekt för Maharajah och en svensk seger vore ett stort nederlag för fransmännen i deras ”egna” lopp. Men för svensk travsport vore det fantastiskt, och framförallt för Maharajahs hemmabana Solvalla.

– För svensk travsport betyder det jävligt mycket, och ännu mer för oss då han är en Solvalla-häst. Det blir en snackhäst i hela Sverige och han är ju förknippad med Solvalla. Det är en drömsituation som plötsligt kan blir verklighet. Sen får vi se om vi kan få med honom i Elitloppet, det är det första folk frågar mig om, säger Tore Fyrand.

Är han en drömhäst för Elitloppet?

– Det är en av drömhästarna. Skulle han gå och vinna så är han kanske världens bästa häst, och då är han såklart en drömhäst för oss. Jag kan inte annat än hoppas att han kommer delta Elitloppet.

Tror du han vinner på söndag?

– Alla tror det men jag har sett så många Prix d'Amerique och det är oftast ett lopp där man får se lite ovanliga situationer. Det blir alltid annorlunda än förberedelseloppen och det blir alltid ett lopp som har dramatik och oväntade situationer. Men vi tror att han är helt på topp men det blir knalltufft. Vi kommer i alla fall hålla alla våra tummar för att han grejar en seger för Sverige och Solvalla, säger Tore Fyrand.

ARTIKELN HANDLAR OM