Experten: Så ska Maharajah vinna

Foto: kanal75
TRAV

Maharajah är en av favoriterna till att vinna Prix d´Amerique.

Men hur ska Örjan Kihlström köra för att vinna?

Enligt tränaren och experten Anders Lindqvist ska han vara offensiv.

– Hästen har visat sig vara oöm för positioner, säger han.

På söndag avgörs det, världens tuffaste travlopp, med svenskhoppet Maharajah som en av favoriterna. Men vägen till seger är lång, trots att det bara är dagar kvar. Det är mycket som måste gå exakt efter planerna för att det ska bli någon framgång. Den viktigaste delen är självklart själva loppet. Där har kusken Örjan Kihlström en stor börda på sina axlar. Hur ska han köra för att vinna? Experten och tränaren Anders Lindqvist, som har sin bas i Frankrike, vet hur han hade kört med Maharajah – men han vill inte ge någon uppmaning till Kihlström.

– Jag ger gärna många råd, men just Örjan Kihlström behöver man inte hjälpa. Han är så skicklig kusk och så pass påläst så han vet vilka hästar som är riktigt bra, säger Anders Lindqvist.

Taktiken: Undvika rusningen

Stjärnkusken körde tidigt till spets med Maharajah i Prix de Belgique. Så hade inte Lindqvist gjort i Prix d´Amerique.

– Jag skulle få en så bra start som möjligt. Känna att hästen har slagläge. Man ska undvika rusningen i inledningen då de kan hetsa varandra.

När sedan tempot har lagt sig och de andra har lekt rommen av sig i täten så menar Lindqvist att Örjan ska framåt.

– Jag skulle attackera i det läget. Maharajah tål att gå i dödens (utvändigt om ledaren) och det kanske till och med är lika bra position som ledningen för honom, säger Frankrike-experten.

– Det är bättre att den som sitter i ledningen får sig en törn av Maharajah innan han tar över. Det är jobbigare att få tryck av honom än att springa med i rygg på honom.

”Kan plocka in 20 meter...”

Med en kilometer kvar av det 2700 meter långa och krävande loppet ska Kihlström dra på rejält för att försöka få ett så stort försprång som möjligt till det värsta hotet, Ready Cash.

– Jag skulle ha dragit på ordentligt sista 1000 metrarna. Jag tror att han kan trycka sönder den som sitter i ledningen, det är inga problem, förklarar Lindqvist.

Faran är tidigare nämnde Ready Cash.

– Han kan plocka in 20 meter på Maharajah över ett upplopp, oavsett hur fort det har gått i loppet. Han är fruktansvärt snabb.

Hur det går i loppet, och om Örjan Kihlström följer Anders Lindqvists taktikval återstår att se på söndag...

ARTIKELN HANDLAR OM