– En på miljonen att jag vinner något lopp

Foto: ALN
TRAV

25-årige Joakim Sandkvist krossade tidigare års siffror förra året då han körde in 1,3 miljoner kronor.

På lördag kan lärlingen chocka spelarna på V75 – och få en superstart på året.

– Det är bra hästar jag kör, men det är en på miljonen att någon av dem skulle kunna vinna, säger Sandkvist.

Travlärlingen Joakim Sandkvist hade ett mycket framgångsrikt fjolår då han på 157 starter vann 21 lopp och körde in 1,3 miljoner kronor och vann ett V75-lopp. Att jämföra med året innan då han enbart körde in 500 000 kronor. Sandkvist har utvecklats till en av landets mest lovande kuskar och i år siktar han ännu högre.

– Jag är väldigt nöjd med förra året, det gick över all förväntan men det är inte så att jag lutar mig tillbaka och är nöjd. Nu är det extra roligt att jobba och man känner mer hunger efter segrar. Vinster sporrar en, säger Sandkvist.

Hur kunde det gå så bra under 2010?

– Lärlingsreglerna gjordes om och många kuskar försvann, då fick jag köra många fina hästar och det har stämt bra under hela året. Jag vann lopp från januari till de sista dagarna i december så det har stämt bra hela året. I bland när det går tungt så funderar man vad man håller på med. Det är tidiga morgnar och sena kvällar, men sen när man vinner eller när det går bra så förstår man varför man jobbar med detta.

”Stabil chef”

Sandkvist jobbar för tillfället hos Peter Untersteiner som hästskötare. Lärlingen har för tillfället fem passhästar och det är mycket tack vare sin arbetsgivare det gått så bra.

– Han är en stabil chef och jag trivs bra där. Jag får köra lite av hans hästar men även andras hästar och han är jäkligt schysst som låter mig åka och köra. Han vet att jag vill köra lopp och han ger mig verkligen chansen att göra det, det är stort av honom.

Vad är roligast, att träna eller köra lopp?

– Självklart är det att köra lopp, men som helhet är det absolut roligast att träna fram en häst som tävlar. Man får ett helt annat adrenalin i lopp, men det är jäkligt häftigt att köra en fin häst i träning också. Men för stunden är löpkörning roligast, extra roligt är det när det går bra.

”Tuggar på hela vägen”

På lördag kör 25-åringen två hästar på V75 på hemmabanan Halmstadtravet. I V75-4 kör han det sjuåriga stoet D.Side som har tre segrar på de fem senaste starterna.

– Hon är rätt stark och gör alltid sitt, har gått bra varje gång jag kört henne. Nu fick hon ett bra läge och vi borde komma iväg bra. Det är ingen vinstchans då det är tuffare emot men kan ta en vettig peng om det klaffar lite. Det är lite för tufft motstånd för att härja i tredjespår, men hon tuggar på hela vägen in så jag tror att hon tar många över ett upplopp då de andra är trötta.

I V75-6 sitter Sandkvist upp bakom Harry Haythrow som är V75-härdad. Hästen är snabb från start, därför är spår elva en klar nackdel.

– Det är en jättetrevlig häst som fick ett tråkigt läge och jag känner inte att han har någon chans heller. Han är startsnabb och lättplacerad men behöver det lite serverat nu. Från framspår hade vi kanske kunnat fått rygg på ledaren, men det blir svårt nu. Jagar nog peng med tanke på läget.

Det är jackpott på V75, vilken av dina hästar har bäst chans att skrälla?

– Jag tror man inte behöver strecka någon, de har ungefär lika dålig chans. Det är bättre att säga pass. Om det skulle klaffa för någon av dem så är det en på miljonen att det blir seger. Men det är bra hästar så allt kan ju hända, säger Joakim Sandkvist till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM