Svanstedt: Det är min hetaste chans

Foto: ALN
Å
TRAV

Åke Svanstedt har flera intressanta hästar med inom V75.

Nu avslöjar han ett par viktiga balansändringar på några som är betrodda.

– Det blir första barfota runt om och jag tror att det ger bra effekt, säger Svanstedt till Trav365.

Axevallatränaren går som vanligt på sparlåga under januari månad. Det är bara en tredjedel av stallet som startar men trots det ligger han i toppen vad det gäller segrar och inkörda pengar. Det har hittills blivit tre segrar på V75 och mycket talar för att den siffran späs på ytterligare i dag. I jackpottomgången i Halmstad har Svanstedt åtta hästar till start. Flera av dem ser riktigt intressanta ut på förhand och här berättar Åke om de som han tycker är de hetaste vinstchanserna.

– Beretta Avanti (V75-7) är bästa chansen. Han gjorde ett kanonlopp på den dåliga banan på Jägersro senast. Det var starkt gjort att kunna avsluta så som han gjorde ifrån kön och plocka in nästan allt försprång på Elliot Hall. Jag tycker att hästen känns fräschare och finare nu än tidigare och han har tagit senaste loppet bra. Jag håller honom högt och bakspår är ingen nackdel för då håller han sig lugn. Han har tidigare stressat upp sig enormt när han har gått i ledningen. Nu blir det första gången barfota runt om och jag tror att det ger bra effekt när han bara har gått med skor tidigare, säger Åke Svanstedt till Trav365.

”Normalt sett en väldig skillnad”

Vilka är de näst bästa chanserna?

– Det känns som att det är lika mellan Excallibur och Victor Palema.

– Excallibur (V75-3) gjorde debut för mig senast och hade då inte startat på över ett år. Han fick ett halvtungt lopp och skötte sig klart godkänt. Speciellt med tanke på att han mestadels hade fått tung träning i sanden och bara hade kvalloppet i kroppen. Det känns som att hästen har gått framåt rejält med loppet i kroppen och dessutom skruvar vi ur både brodden och skorna nu. Det brukar normalt sett bli en väldig skillnad om en häst har gått med tunga järnskor och brodd och helt plötsligt tävlar barfota runt om. Han är mycket snabb ut och jag laddar för ledningen. Läget är bra och den korta distansen passar så jag tycker att han måste räknas tidigt.

– Victor Palema (V75-6) tycker jag går bra varje gång och ofta ifrån svåra lägen. Han kämpar alltid så gott han kan och visar bra skalle i loppen. Hästen har lärt sig öppna klart bättre än tidigare men jag har lite svårt att avgöra hur han står sig gentemot de andra konkurrenterna i starten. Jag är i alla fall inte främmande för att prova en del från början och skulle han komma till ledningen kan det bli intressant. Men jag tycker nog att han ska räknas ifrån de flesta positioner nu när han har ett mycket bättre spår än han brukar ha. Insatsen senast är bara att glömma då banan var som den var på Jägersro. Jag har inte bestämt balansen ännu om det blir skor eller barfota.

Någon av dina övriga hästar som du vill vurma något extra för?

– Avanto (V75-1) gjorde det jättebra i fjol och tjänade mycket pengar. Han är jämn och säker men senast blev det fel på den skitiga banan när Anders inte såg något då hans glasögon blev helt igenmurade. Hästen känns annars bra och har fått ett fint läge. Han är snabb ut och når vi ledningen så kör jag där. Jag tänker inte släppa utan jag skulle vilja se honom i spets en gång nu för det var länge sedan. Distansen passar då han är stark och kan vi köra barfota runt om blir det en extra växel. Det avgör jag först efter värmningen. Det här loppet var inte det tuffaste som det känns och han kan nog ha lite chans.

– Conrads Linsan (V75-2) låg jag väldigt lågt med på förhand inför senaste starten då hästen hade varit ifrån för en kraftig infektion. Det saknades därför lite i henne och dessutom var det svårt att ta något ifrån kön på den svåra banan som var. Hon är säkert bättre nu med loppet i kroppen och har känts fin hemma i träningen. Jag tycker att det är ett bra sto för klassen och fjärdespåret tror jag att hon klarar även om det kanske blir en långsam start. Det blir barfota runt om igen och jag hoppas och tror att hon kan vara långt framme.

– Spot Over (V75-2) avslutade riktigt bra i V75 från tillägg på den svåra banan senast. Hon har kanonform just nu och har fått ett bra läge. Är normalt sett kanske inte lika bra som Conrads Linsan men har bättre form än henne för dagen. Hon har tävlat bra med skor på slutet men nu kan det bli barfota runt om. Det ska bli intressant att se hur långt hon räcker och helt borta är hon nog inte.

– Very Sober (V75-5) rumplade till och galopperade när jag tog upp henne kort efter start senast. Det gick sedan fort till slut och vi satt i kön och det var svårt att ta något till slut. Vi får glömma det loppet och annars har hästen fin form för dagen. Hon har känts bra i träningen under veckan och både läge och distans är till hennes fördel. Hästen kan öppna skapligt och kanske inte behöver vara helt borta här. Balansen blir skor runt om som vanligt.

– Shepard (V75-7) var inte som bäst senast men hade också varit ifrån lite inför den starten. Han är säkert bättre nu med loppet i kroppen och det här är en häst som ofta går bra till slut om han får rätt resa. Har bra rygg på en startsnabb häst och han får smyga med så länge det går. Då kan han säkert knipa en skaplig placering men normalt sett räcker han inte här och är inte lika bra som Beretta Avanti.

ARTIKELN HANDLAR OM