Okända bonusen – om Maharajah vinner

Foto: kanal75
TRAV

Här är skötarens okända bonus.

Om Maharajah vinner Prix d’Amerique får Lisa Skogh 50 000 kronor.

– Jag har en procent på alla pengar Maharajah springer in, säger Lisa Skogh till Trav365.

Världens tuffaste travlopp står för dörren i Paris. Uppståndelsen kring den svenska stjärnan Maharajah är enorm. Han är en av favoriterna till förstapriset på nära fem miljoner kronor. Hästen ägs av Travkompaniet som är ett konsortium med flera tusen delägare. En som heller inte går lottlös om Maharajah vinner är skötaren Lisa Skogh.

– Jag har en procent på alla prispengar som Maharajah springer in. Det är något som Travkompaniet ger till skötarna på alla sina hästar som de äger. Det är såklart kul och en extra morot. Fast om jag ska vara ärlig har jag inte tänkt så mycket på det. Det är så mycket fokus på loppet nu och allt runtomkring, säger Lisa Skogh.

De senaste veckorna har hon bott på träningsanläggningen Grosbois utanför Paris. Där har Lisa Skogh dagligen pysslat om Maharajah och samtidigt varit flitigt bevakad av journalister och tv-team.

– Det har varit journalister och fotografer här i princip varje dag. Det är förstås kul att ”Marre” är uppskattad och intressant. Det är många som har varit nyfikna och kommit och hälsat på. Vi har ställt upp så mycket det går och gjort intervjuer men det blir ju mycket uppståndelse, säger Lisa.

Lås och bom

Under torsdagen gick Maharajah det sista finslipande träningsjobbet inför Prix d’Amerique. Stefan Hultman körde och var mycket nöjd med hur stjärnhästen kändes. Nu är också dörrarna stängda till den borg där Maharajah bor. De sista dagarna fram till det stora slaget på söndag blir bakom lås och bom. Ingen obehörig släpps in till Maharajah som bevakas av vakter dygnet runt.

– Han måste få lugn och ro nu och det är bara att hoppas att folk respekterar det. Han är visserligen ute i hagen ett par timmar om dagen men när han är inne i boxen är det stängda dörrar. Portarna är stängda till borgen och det är i princip bara jag och Stefan som kommer in.

– Det har varit så mycket ståhej kring hästen de senaste veckorna att han måste få en chans till en bra uppladdning. Han är så taggad nu att det inte vore bra om det blir för stimmigt med allt folk som kommer till Grosbois under lördagen.

Kan byta ut Maharajah

Under Varennes storhetstid så bytte man ut Varenne mot en annan häst i hans box på Grosbois. När folket vällde in och skulle titta på världsstjärnan så stod det en betydligt mindre meriterad häst i Varennes box – utan att knappt någon visste om det.

Har ni funderat på att låta Maharajah byta box med en annan häst i helgen?

– Det vet man aldrig. I så fall är det inget jag tänker avslöja, säger Lisa Skogh med ett skratt.

Hur lyder sista rapporten om hästen? Vad har Maharajah gjort under fredagen och vad gör han dagen innan Prix d’Amerique?

– Jag har kört honom en tur under torsdagen i lite lugn motion. Sedan har han varit ute i hagen några timmar och haft det bra. Det har varit relativt lugnt i dag och så här långt ser allt bra. Jag har haft honom som passhäst i ett år och har aldrig känt honom i så här bra form. Han är pigg och glad och riktigt taggad. Det känns som att hästen är helt på topp.

– Under lördagen kommer jag även att köra honom en sväng på morgonen och sedan får han gå lite i hagen under dagen. Därefter ska vi som sagt försöka få lugn och ro i stallet.

Hur känns det själv inför Prix d’Amerique?

– Jag tänker på det hela tiden och har lite svårt att sova om nätterna. Jag vaknar till och från och tänker på hästen och loppet. Självklart är man nervös och det kommer och går hela tiden. Värst lär det väl bli på tävlingsdagen men jag ska i alla fall titta på loppet.

– Det är en väldigt stort att sköta en av favoriterna i Prix d’Amerique. Det är otroligt spännande och ett oförglömligt minne, säger Lisa Skogh till Trav365.

ARTIKELN HANDLAR OM