Bomben: Han slutar i trav-tv

Foto: ALN
TRAV

Här är bomben i trav-Sverige.

Efter 13 år som populär travkommentator i TV4 byter Johan Edlund jobb.

– Jag har haft många fantastiska år men nu vill jag umgås mer med min son, avslöjar Edlund för Trav365.

Johan Edlund började som referent på Umåkers travbana i början av 90-talet och har sen dess fått fler och fler framträdande roller inom trav-tv. Den folkkäre profilen har i många år varit programledare och loppreferent i TV4 och bevakat stora händelser som Elitloppet och Prix d´Amerique. Han har de senaste åren refererat loppen ihop med demontränaren Stig H Johansson.

Ny tjänst på TV4

Men nu är det slut på det. Trav365 kan avslöja att Edlund slutar referera travlopp och byter inriktning.

Från och med första februari (på tisdag) tillsätter TV4 en helt ny tjänst inom travet. Johan Edlund blir exekutiv producent för travsändningarna vilket innebär att han har ansvar utifrån TV4:s ögon. Han ska se till att rätt personer gör travsändningarna, att sändningarna håller bra kvalité samt försöka utveckla trav i TV4.

– Jag sprang på Hans Pekkari på gymmet några dagar innan jul och då undrade han om jag hade något bra namn för en ny tjänst på TV4. Sen när jag åkte hem så funderade jag och kom på att det var en bra tjänst för mig. Jag är inte värvad på något sätt utan det är jag som tagit det här initiativet och det känns mycket lockande. Det är otroligt roligt med mycket trav i tv och TV4 känner att de vill engagera sig mer i travet och då skapar de en sådan här tjänst. Alla stora program, som till exempel Idol, har en exekutiv producent och travet är en stor och viktig del i TV4, säger Johan Edlund och fortsätter:

– Det ska bli otroligt roligt att komma ifrån den andra sidan och se det från ett annat perspektiv. Jag är otroligt stimulerad över det nya jobbet och jag är väldigt nöjd och tillfreds med det här. Travsändningarna håller enormt hög nivå och det är otroligt kompetenta personer som jobbar med travet i TV4. Sändningarna är minst lika bra som alla andra sportsändningar i TV4 och det känns som en lockande uppgift. Det här är en halvtidstjänst, den andra halvan kommer jag fylla upp med att kommentera fotboll, hockey och friidrott i TV4.

Avslutar med Elitloppet

Men Edlund försvinner inte helt som kommentator. I TV4:s nya storsatsning som börjar i mars med Jessica Almenäs kommer Edlund ha rollen som loppreferent. Sedan vill han avsluta sin fantastiska karriär i maj.

– Jag vill väldigt gärna avsluta med att kommentera Elitloppet i år, det vore en bra avslutning på min karriär.

På söndag kommenterar Edlund sitt sista lopp på ett bra tag – och han har en dröm.

– Det vore underbart att få kommentera in Maharajah som vinnare av Prix d'Amerique på söndag.

”Vill ägna mer tid med min son”

Anledningen till att han nu slutar som loppreferent är att det tagit mycket kraft och att han vill ha mer tid med sin son Jack.

– Jag har hållit på med det här sedan augusti 1997 och jobbat i stort sett varje lördag och söndag. De helger jag inte jobbat kan man lätt räkna på en hand och det har tagit mycket kraft även om det varit fantastiskt kul. Min son Jack börjar skolan till hösten och jag känner att jag vill ägna mer tid åt honom och inte försumma det på något sätt. Han kanske börjar med något sport snart och jag vill umgås med honom mer, som det är nu är jag borta från honom varje helg och det är inte roligt.

– Sedan blir det sociala livet lidande när man jobbar så mycket helger som jag gjort. Jag har fått upplevt allt och haft förmånen att jobba med min dröm i många många år vilket är få förunnat. Men jag känner nu att det känns lämpligt och passande att sluta.

FAKTA

Mer om Johan Edlund

Edlund började sin travkarriär med att kommentera lopp på Umåkers travbana i början av 1990-talet.

Sedan 1997 har han jobbat med trav-tv i TV4 både som programledare och referent.

På senare år har han även kommenterat friidrott, hockey och fotboll.

I dag är han en av de mest populära loppreferenterna i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM