Nybrink: En skräll för mig – nu måste vi sluta älta

Micke Nybrink om Svanstedtfallet

TRAV

För mig var det en skräll.

Jag hade inte spelat en spänn på frikännande.

Men nu har Hovrätten sagt sitt och vi måste sluta älta.

Åke Svanstedt är en fri man, det finns inget case längre.

Vittnesmålen i grisfösarrättegången höll inte. Det går inte med säkerhet att säga att hästar har strömmats på Åke Svanstedts gård Bjertorp. Hovrätten gjorde en wash out – alla de fem domarna ansåg att han är oskyldig, att det inte finns bevis nog för en fällande dom.

Vi ska sätta punkt där. Vårt rättssystem är uppbyggt på det här sättet och jag köper det rakt av. Ingen ska dömas om det inte står utom all rimligt tvivel att personen är skyldig. Vi ska hellre fria en mördare än hänga en oskyldig. Jag tycker att det givet. Ett justitiemord får aldrig ske.

Jag är nöjd nu. Det borde hela trav-Sverige vara. Vi har fått fallet synat i sömmarna, inget har sopats under mattan. Vittnen har trätt fram. Nämndemän, åklagare och advokater har sagt sitt. Svanstedt fick en ”fair trial” och gick ut ur Hovrätten som en fri man.

Jag har mått dåligt av allt snack

Hela den här grisfösarsoppan har påverkat mig som trav­intresserad. Jag känner starkt för sporten, hästarna och spelet och vill inte veta av fusk eller djurplågeri. Då är inte jag med längre. Därför måste jag säga att jag mått dåligt av allt snack; när Svanstedt befanns skyldig i Tingsrätten trodde jag att det var slutet för en de största travtränarna vi sett.

Konstigt nog verkar Svanstedt inte ha påverkats särskilt mycket. Jag anar att han varit mindre knäckt än jag. Han är så starkt rent psykiskt att man måste förundras. Varför har han inte lagt sig i fosterställning och gråtit? Varför har han inte bara med ett snörvel gett upp? Det måste kännas fruktansvärt att hamna i rampljuset på det här sättet.

Som spelare och travtokig är det förstås en ren vinst att Svanstedt frias. Utan honom hade en redan nu ganska profillös sport tappat en av sina mest färgstarka personer. Utan honom skulle travloppen bli tråkigare. Utan honom skulle vi inte få se hästar som exploderar 800 kvar och vinner med 30 meter. Utan honom skulle de andra travtränarna sluppit sin värsta konkurrent.

Skitsnacket hade funnits länge

Han är travets fartdåre nummer ett, en loppens desperado och det är så vi vill se honom. Inte i en rättssal med en massa advokater runt sig. Det är över nu, Svanstedt. Nu måste vi inse att just det här loppet är kört.

Tyvärr säger Åke Svanstedt att allt är TV4:s fel. Han har snöat in på det, att det är TV4 som jagat honom och försökt få honom fälld för något han inte gjort. Snälla, rara Åke, lägg av. TV4 har inte gjort något fel. TV4 har snarare gjort sitt jobb som granskande mediebolag.

Skitsnacket hade funnits där länge, om ”strömning” och ”svanstedtare” och hästar som ”stått i proppskåpet”. Jag har själv hört det många gånger och skakat på huvudet. Det kan inte vara sant, har jag tänkt men samtidigt oroat mig för att det förekom.

Därför var det bra att TV4:s Kalla fakta valde att syna ryktena i sömmarna. Det var bra att vittnen klev fram och att allt lades under lupp. Det var vittnena som sa att du var en djurplågare, Åke, inte TV4.

Tack vare TV4 är det nu slut på skitsnacket – det är prövat i högsta instans (HD är inte aktuellt) och du friades. Nu kan du andas ut, nu kan du fortsätta ditt jobb med högt buret huvud. Skicka en blomma till Kalla Fakta-redaktionen vettja.

ARTIKELN HANDLAR OM