Doldisen som kan vinna 2,4 miljoner

Foto: ALN
TRAV

Nederlagstippad.

Nöjd med det lilla.

Ändå finalfältets kanske lyckligaste aktör.

Rommetränaren Fredrik Pedersen har två hästar med i kriteriefinalen på söndag - en stor bragd.

36-årige Fredrik Pedersen är den lille tränaren alla snackat om sedan den där magiska kvalkvällen på Solvalla för drygt en vecka sedan.

Han hade två hästar till start. När kvällen var över hade han lyckats bli tvåa med båda - och detta i hårdast möjliga konkurrens.

Perfekt och Head Line serverades spårsnåla lopp av Fredrik Pedersen och spurtade bra bakom i tur oh ordning Raja Mirchi och Kadett C.D. - två av treåringskullens stora stjärnor.

I finalen startar duon ut från de sämsta spåren och Rommetränaren har siktet inställt på att hästarna ska tjäna så mycket pengar som möjligt.

– Känslan är svår att beskriva. Det är oerhört mäktigt att bara få med en häst till kriteriefinalen. Nu är det två, säger Rommetränaren som berättar att det varit smått kaotiskt på hemma i Avesta sedan förra onsdagen.

Telefonen har gått varm. Kolleger, vänner och journalister har stött på.

– Det är bara positivt. Jag har sagt flera gånger att jag tänker njuta av varenda sekund fram till finalen. För när finalen har gått är det inte så säkert att en jävel kommer ihåg vad som hänt!

Stora pengar att köra om

Han har 17 hästar i träning och fyra av dem är tre år. Halva treåringsstyrkan i finrummet på söndag alltså.

1,6 miljoner kronor väntar vinnaren av Svenskt Travkriterium. Men det finns pengar att tjäna bakom också. Ett tredjepris exempelvis är värt 400 000 kronor, och så vidare.

– Perfekt är en lugn och stabil kille i de flesta lägen och tar det hela med ro. Han kunde bli lite uppvarvad och stimmig tidigare när han skulle tävla men har lärt sig den biten nu. Nu är han Perfekt!

Danske Birger Jörgensen kör Head Line på söndag.

– Head Line är lite av den yrare sorten. Men han är lite mer försiktig och är rädd för lite saker här i livet som han tycker är otäcka. Men kapacitetsmässigt är det här inte alls någon sämre häst än Perfekt, säger Fredrik Pedersen.

Mikael Wikner, Åsa Elmroth/Kanal75

ARTIKELN HANDLAR OM