Vann en miljon – firade med pizza

Foto: Lars Jakobsson/KANAL75
Roger Walmann (till vänster) och Anders Ström strålade i vinnarcirkeln.
TRAV

Superstoet Tamla Celeber utklassade motståndarna och vann en miljon kronor.

Då firade tränaren med en pizza och fanta på den lokala pizzerian.

– Jag är dålig på att festa, man blir helt tom efter loppet och vill bara hem, säger Roger Walmann.

Trots ett tufft slutvarv kunde Roger Walmanns treåriga sto Tamla Celeber ta hem Oaks-finalen på Solvalla på ett komfortabelt sätt. Hästen har under hela året visat sig vara kullens drottning och tog under söndagen sin tionde seger i den tolfte starten. Totalt har hästen tjänat 2,9 miljoner under sitt första år på tävlingsbanan.

– Det känns tillfredsställande, det är det här man jobbar för, att vinna stora lopp. Jag trodde att hon skulle vara så bra son hon var, jag har inte gjort någon hemlighet av hur högt jag håller henne, säger Roger Walmann dagen efter succén.

Du har hela tiden skrutit upp henne, när insåg du att hon var så bra?

– I sitt andra lopp då hon vann på Solvalla från dödens, jag har tränat lite hästar och vet ungefär. Hon kunde blivit sjuk eller halt men kapacitetsmässigt har jag förstått att det är en mycket bra häst.

Efter Oakssegern kommer nu hästen gå till vintervila. Nästa år är Walmanns plan att vinna Drottning Silivas Pokal, Stochampionatet och sedan utmana hingstarna i Derbyt.

– Faktum är att Oaks var det lättaste lopp hon vunnit. Enligt vad Örjan sa var det väldigt väldigt enkelt, han behövde aldrig vara på henne. Det är bra att sluta på topp och nu kommer hon få lite nerträning, fräschas upp och sedan träna i vinter för att vara lika tuff nästa år.

När kan vi få se henne på banan igen?

– Troligtvis i mars eller april.

Tror du att hon kan utmana killarna i Derbyt nästa år?

– Jag tror hon är bäst i kullen. Vi har inte mött Raja Mirchi och de andra än så det kan vi gapa mycket om, men hon är väldigt överlägsen bland stona och jag tror hon är bäst.

”Man blir tom”

Kort efter att Oaks-finalen avgjorts satt Roger Walmann i bilen på väg hem. Senare på kvällen firade han med en pizza på den lokala pizzerian tillsammans med sin dotter.

– Jag är dålig på att festa, det blir sådan spänning och man blir tom efteråt. Man vill helst hem och vara för sig själv. Sedan hade jag inte tid, jag ska till USA i 14 dagar så jag var tvungen att jobba.

Äger Tamla Celeber gör hårdsatsade Stall Courant. Bakom stallnamnet står Marcus Lindgren och Anders Ström som köpte Tamla Celeber på elitauktionen 2008 för 260 000 kronor.

– Jag hoppades att de firade. De har haft en fantastisk helg, det var inte bara den här segern. De var trea i Kriteriet och vann ett stort lopp i Kanada. Det är så jävla rätt för de som satsar så mycket, vi skulle behöva fler sådana här som satsar, sa Roger Walmann.

ARTIKELN HANDLAR OM